Składniki
Beziki:
- 70 ml płynne białko jaj
- 100 g cukier
- ekstrakt waniliowy kilka kropel
Pozostałe składniki:
- 250 ml śmietanka 36%
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szt. galaretka wiśniowa lub inna
- 200 ml woda gorąca
- owoce np. brzoskwinie w puszce
Deser na zimno z bezami
Genialny deser na zimno w kolorowym wydaniu zapiera dech w piersiach, będąc prawdziwym dziełem sztuki cukierniczej. 🥰🥰🥰 To cudo w słodkim wydaniu zostało przygotowane przez niesamowitą @talerzyksmaku. 😍😍😍
Składniki
Beziki:
- 70 ml płynne białko jaj
- 100 g cukier
- ekstrakt waniliowy kilka kropel
Pozostałe składniki:
- 250 ml śmietanka 36%
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szt. galaretka wiśniowa lub inna
- 200 ml woda gorąca
- owoce np. brzoskwinie w puszce
Sposób przygotowania
- Ubij białka, stopniowo dodając cukier, na samym końcu dodaj olejek waniliowy.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego i uformuj bezy.
- Piecz w 100°C przez około 30 minut, a następnie beziki wystudź.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem.
- Przygotuj owoce i rozpuść galaretkę w gorącej wodzie, poczekaj aż zacznie tężeć, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Warstwowo układaj bezy, ubitą śmietankę, owoce i galaretkę.
- Podawaj jako zachwycający deser na każdą okazję. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 581.6kcalWęglowodany: 42.1gBiałko: 7.2gTłuszcze: 45.4gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!