Składniki
Podstawowe składniki:
- 3 szt. żółtko
- 60 ml mleko
- 30 ml olej
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 90 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Składniki na pianę:
- 180 g płynne białko jaj
- 60 g cukier
- 1 szczypta sól
Delikatne jak chmurka naleśniki japońskie
Czy próbowaliście kiedykolwiek japońskich naleśników? Z tym sprawdzonym przepisem wyjdą za każdym razem ❤️
Składniki
Podstawowe składniki:
- 3 szt. żółtko
- 60 ml mleko
- 30 ml olej
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 90 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Składniki na pianę:
- 180 g płynne białko jaj
- 60 g cukier
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Żółtka, mleko, olej i ekstrakt połącz w misce trzepaczką.
- Przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W oddzielnej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier i miksuj.
- Przełóż dwie łyżki białek do masy, wymieszaj, następnie przełóż pozostałe białka i delikatnie wmieszaj szpatułką.
- Smaż placuszki na niewielkiej ilości masła, na bardzo małym ogniu pod przykryciem, przez ok. 3-4 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
- Podawaj od razu, placuszki dość prędko mogą opaść, ale nadal będą przepyszne!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 144kcalWęglowodany: 16gBiałko: 4.9gTłuszcze: 6.7gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!