Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 400 g czereśnie
- 70 g orzeszki ziemne zblendowane na pył
- 25 g czekolada gorzka
- 5 łyżek erytrytol
- 1 szczypta sól
Czekowiśnie pod bezą orzechową
Deserek w wydaniu mini? Dlaczego nie, z tym przepisem przygotujesz go w mgnieniu oka 🥰
Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 400 g czereśnie
- 70 g orzeszki ziemne zblendowane na pył
- 25 g czekolada gorzka
- 5 łyżek erytrytol
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Czereśnie wydrylować, po czym umieścić w rondelku i posypać 2 łyżkami erytrytolu.
- Wymieszać, a następnie gotować na małym ogniu, aż czereśnie puszczą sok.
- Dodać gorzką czekoladę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia, zdjąć z ognia.
- Białka ubijać ze szczyptą soli.
- Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki erytrytolu (stopniowo, po jednej łyżce).
- Do ubitych białek ostrożnie dodać zmielone orzechy i wymieszać do całkowitego połączenia.
- Niewielkie kokilki natłuścić, w każdej umieścić porcję owoców z czekoladą i przykryć ubitym białkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 142kcalWęglowodany: 15.4gBiałko: 6.1gTłuszcze: 7.5gBłonnik: 2.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!