Składniki
- 1,5 szklanki mąka pszenna
- 1/2 szklanki cukier
- 3 łyżki kakao
- 60 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka soda oczyszczona (zamiennie proszek do pieczenia)
- 1/3 szklanki olej roślinny
- 1 łyżeczka aromat waniliowy
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szklanka woda zimna
- 3 łyżki dżem ulubiony
Czekoladowe muffiny na białkach
Przepyszne domowe muffiny w czekoladowym wydaniu na bazie białek z ulubionym dżemem - to będzie prawdziwy strzał w 10! 🥰
Składniki
- 1,5 szklanki mąka pszenna
- 1/2 szklanki cukier
- 3 łyżki kakao
- 60 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka soda oczyszczona (zamiennie proszek do pieczenia)
- 1/3 szklanki olej roślinny
- 1 łyżeczka aromat waniliowy
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szklanka woda zimna
- 3 łyżki dżem ulubiony
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewany do 180 stopni Celsjusza.
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i sodę.
- W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki: olej, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, wodę, białka jaj i powidła.
- Wlewamy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
- Nakładamy ciasto do foremek na muffinki do 1/3 wysokości.
- Tak przygotowane babeczki pieczemy przez 25 minut.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 159.8kcalWęglowodany: 26.7gBiałko: 5.7gTłuszcze: 3.5gBłonnik: 1.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!