Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 100 g mąka pszenna
- 70 ml olej
- 100 g ksylitol cukier
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 szklanki truskawki
- 1 szczypta sól
Czekoladowe ciasto na białkach z truskawkami
To pyszne ciacho nie dość, że jest mega czekoladowe, to jeszcze towarzyszą mu soczyste truskawki 🥰 Obok takiego duetu smakowego nie sposób przejść obojętnie 🍫🍓
Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 100 g mąka pszenna
- 70 ml olej
- 100 g ksylitol cukier
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 szklanki truskawki
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Białka zmiksowałam na sztywno ze szczyptą soli.
- Następnie dodałam do nich partiami ksylitol, nie przerywając miksowania i ubijałam, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
- Do piany dodałam olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Krótko zmiksowałam na wolnych obrotach.
- Dodałam rozgniecione widelcem truskawki i całość wymieszałam szpatułką.
- Ciasto przelałam do keksówki.
- Następnie piekłam je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
- Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem i udekorowałam truskawkami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 159.2kcalWęglowodany: 20.8gBiałko: 4.1gTłuszcze: 7.4gBłonnik: 2.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!