Przepis od: @zdanka_
8

Składniki

Czekoladowa chmurka

Czekoladowa chmurka wyczarowana przez niesamowitą @zdanka_ totalnie zawróciła nam w głowach 🥰😋🍰 Jest po prostu perfekcyjna 😋❤️.
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 30 minutes
8

Składniki

Sposób przygotowania

  • Białka ubijamy na sztywno
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
  • Mąkę, proszek, cukier wanilinowy łączymy w miseczce
  • Do rozpuszczonej i lekko ostudzonej czekolady dokładamy kolejno sypką mieszankę, mleko, oraz olej - miksujemy
  • Następnie do przygotowanej masy czekoladowej dokładamy białka i delikatnie łączymy szpatułką
  • Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra - dół)
  • Kilka informacji dodatkowych! Szklanka ma u mnie 250 ml, blacha ma średnicę 26 cm
  • Nie dodawałam cukru, natomiast jeśli lubicie bardzo słodkie to możecie co nieco wzbogacić. Użyłam 100 g czekolady gorzkiej, oraz 100 g czekolady mlecznej
  • Na wierzch ciasta możecie wyłożyć co tylko chcecie - owoce, serki, czekoladę. U mnie jest to serek homogenizowany, borówki, starta czekolada mleczna, płatki kangus oraz czekoladka dla ozdoby
  • Smacznego! 🥰

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 147.6kcalWęglowodany: 16.3gBiałko: 1.5gTłuszcze: 10.2gBłonnik: 1.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.