Składniki
- 1/3 butelki płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- opakowanie cukier wanilinowy
- 4 łyżki mąka tortowa
- 1/2 szkl. mleko
- 2 łyżeczki olej
- 200 g czekolada
Czekoladowa chmurka
Czekoladowa chmurka wyczarowana przez niesamowitą @zdanka_ totalnie zawróciła nam w głowach 🥰😋🍰 Jest po prostu perfekcyjna 😋❤️.
Składniki
- 1/3 butelki płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- opakowanie cukier wanilinowy
- 4 łyżki mąka tortowa
- 1/2 szkl. mleko
- 2 łyżeczki olej
- 200 g czekolada
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywno
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
- Mąkę, proszek, cukier wanilinowy łączymy w miseczce
- Do rozpuszczonej i lekko ostudzonej czekolady dokładamy kolejno sypką mieszankę, mleko, oraz olej - miksujemy
- Następnie do przygotowanej masy czekoladowej dokładamy białka i delikatnie łączymy szpatułką
- Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra - dół)
- Kilka informacji dodatkowych! Szklanka ma u mnie 250 ml, blacha ma średnicę 26 cm
- Nie dodawałam cukru, natomiast jeśli lubicie bardzo słodkie to możecie co nieco wzbogacić. Użyłam 100 g czekolady gorzkiej, oraz 100 g czekolady mlecznej
- Na wierzch ciasta możecie wyłożyć co tylko chcecie - owoce, serki, czekoladę. U mnie jest to serek homogenizowany, borówki, starta czekolada mleczna, płatki kangus oraz czekoladka dla ozdoby
- Smacznego! 🥰
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 147.6kcalWęglowodany: 16.3gBiałko: 1.5gTłuszcze: 10.2gBłonnik: 1.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!