Składniki
- 500 g owoce 200 g porzeczek, 200 g borówek, 100 g malin
- 150 g płynne białko jaj
- 130 g mąka ryżowa
- 200 ml mleko 3.2%
- 100 g erytrytol
- tłuszcz do posmarowania formy wg uznania
- cukier puder do dekoracji
Clafoutis ze świeżymi owocami
Kultowy francuski deser jeszcze dziś może zagościć do Twojej kuchni ❤️
Składniki
- 500 g owoce 200 g porzeczek, 200 g borówek, 100 g malin
- 150 g płynne białko jaj
- 130 g mąka ryżowa
- 200 ml mleko 3.2%
- 100 g erytrytol
- tłuszcz do posmarowania formy wg uznania
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- Białko ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając erytrytol, a następnie mąkę i mleko.
- Całość miksować do połączenia składników.
- Formę wysmarować odrobiną tłuszczu, wyłożyć owoce i zalać całość masą jajeczną.
- Ciasto należy piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza (grzałka góra/dół). Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
- Gotowy wypiek można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 227.8kcalWęglowodany: 44.5gBiałko: 7.8gTłuszcze: 2.3gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!