Składniki
- 90 g płynne białko jaj
- 1 3/4 szkl. cukier
- 1/4 szkl. woda
- 6 szt. wafelki do lodów
Ciepłe lody – deser naszego dzieciństwa
Wróć do smaków dzieciństwa dzięki prostemu i szybkiemu przepisowi na ciepłe lody od @ochotynapychoty. Wykorzystując płynne białko jaj, cukier i odrobinę wody, możesz stworzyć ten niezapomniany deser, który zaskoczy swoją kremową konsystencją i oryginalnym smakiem. Idealny na każdą okazję, kiedy pragniesz czegoś słodkiego i nostalgicznego.
Składniki
- 90 g płynne białko jaj
- 1 3/4 szkl. cukier
- 1/4 szkl. woda
- 6 szt. wafelki do lodów
Sposób przygotowania
- Cukier i wodę podgrzewaj w garnku, do momentu rozpuszczenia cukru.
- Przelej do szklanej lub metalowej miski.
- W garnku zagotuj niewielką ilość wody, nad nim umieść miskę z syropem z cukru, dodaj białka i miksuj przez 12 minut.
- Białka z każdą minutą ubijania będą robiły się coraz bardziej gęste.
- Przygotuj rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełóż do niego pianę i wyciskaj do wafelków.
- Włóż je do lodówki. Jeżeli lubisz polej czekoladą lub ulubionym słodkim sosem i zajadaj!😋
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 195.6kcalWęglowodany: 51.1gBiałko: 1.7gTłuszcze: 0.03gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!