Sk艂adniki
- 120 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 125 g cukier
- 5 艂y偶ek olej
- 150 g m膮ka
- 1 艂y偶eczka proszek do pieczenia
- 3 艂y偶ki kakao
Ciasto zebra
Kultowe ciasto zebra zrobisz z tym przepisem w mega prosty i smaczny spos贸b 馃嵃馃槏
Sk艂adniki
- 120 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 125 g cukier
- 5 艂y偶ek olej
- 150 g m膮ka
- 1 艂y偶eczka proszek do pieczenia
- 3 艂y偶ki kakao
Spos贸b przygotowania
- Szklank臋 bia艂ek ze szczypt膮 soli ubij na sztywno. Stopniowo zacznij dodawa膰 125 gram贸w cukru, ca艂y czas miksuj膮c.
- Nast臋pnie dodaj do mieszanki 5 艂y偶ek oleju i zmiksuj.
- 150 gram贸w m膮ki wymieszaj z jedn膮 艂y偶eczk膮 proszku do pieczenia, po czym przesiej do masy i delikatnie wymieszaj przy pomocy 艂y偶ki.
- Powsta艂膮 mas臋 podziel na p贸艂. Do jednej cz臋艣ci dodaj 3 艂y偶ki kakao, a do drugiej 1,5 艂y偶ki m膮ki.
- Mas臋 wyk艂adaj na przemian do keks贸wki wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Najlepiej dodawaj raz dwie 艂y偶ki masy jasnej, raz dwie ciemnej i po wy艂o偶eniu staraj si臋 nie miesza膰.
- Przygotowane w ten spos贸b ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 45 minut.
Warto艣ci od偶ywcze (na porcj臋)
Kalorie: 76.1kcalW臋glowodany: 14.2gBia艂ko: 2.2gT艂uszcze: 1.4gB艂onnik: 0.5g
Pr贸bowa艂e艣/a艣 ju偶?Oce艅 ten przepis!