Składniki
- 210 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 120 g cukier
- 150 g mąka + 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 50 g masło
- 50 g olej
Ciasto zebra w kropki
Czy ciasto zebra może mieć kropki? Jak się okazuje, jest to jak najbardziej możliwe i do tego w uroczym wydaniu ❤️
Składniki
- 210 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 120 g cukier
- 150 g mąka + 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 50 g masło
- 50 g olej
Sposób przygotowania
- Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
- Białka z dodatkiem soli ubijamy.
- Gdy piana zaczyna robić się stabilna, zaczynamy dodawać stopniowo cukier.
- Kolejną porcję cukru dodajemy zawsze, gdy poprzednia się rozpuści.
- Ma nam powstać stabilna i błyszcząca piana jak na bezę.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski z białkami.
- Bardzo delikatnie mieszamy.
- Następnie wlewamy masło i olej, po czym delikatnie mieszamy.
- Połowę masy przelewamy do miseczki.
- Do jednej części wsypujemy kakao, do drugiej mąkę.
- Mieszamy delikatnie.
- Masy wykładamy na przemian do niewielkiej formy do pieczenia (u mnie keksówka o wymiarach 10 cm x 25 cm) i pieczemy do suchego patyczka - ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 153.8kcalWęglowodany: 18.9gBiałko: 4.1gTłuszcze: 7.2gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!