Składniki
Składniki na krem:
- 500 g śmietana 30% schłodzona
- 250 g mascarpone schłodzone
- 40 g cukier puder
- 2 łyżeczki cukier waniliowy
Ciasto z truskawkami na zimno
Przepyszny i mega puszysty biszkopt w połączeniu z genialnym kremem i soczystymi truskawkami to idealna kombinacja smakowa 😍🍰 Palce lizać!
Składniki
Składniki na krem:
- 500 g śmietana 30% schłodzona
- 250 g mascarpone schłodzone
- 40 g cukier puder
- 2 łyżeczki cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
- Do mąki odważyć 120 g cukru pudru, wymieszać i odstawić.
- Białka ubić (ok. minuty), po czym dodać sól i sok z cytryny.
- Następnie ubijać dalej do uzyskania konsystencji gęstej piany (ok. 4 min.)
- Teraz dodać pozostałe 100 g cukru i cukier waniliowy, po czym ubijać przez kolejną minutę.
- Powstałą pianę przełożyć do dużego naczynia.
- Następnie dodać stopniowo po 3 łyżki odmierzonej wcześniej mąki z cukrem.
- Po dodaniu każdej partii dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do suchej, nie natłuszczonej tortownicy z kominem o średnicy 24 cm.
- Piec je przez 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program góra/dół.
- Upieczone ciasto odwrócić z formą na kratkę.
- Po czym zostawić do ostygnięcia na ok. godzinę.
Krem:
- W międzyczasie ubić mascarpone ze śmietaną.
- Jako kolejne składniki dodać cukier puder i cukier waniliowy.
- Ostudzone ciasto oddzielić nożem od brzegów formy.
- Przekroić na trzy części.
- Na każdy kawałek ciasta nałożyć część kremu i truskawki podzielone w cienkie plasterki.
- Górę i boki ciasta obłożyć pozostałym kremem.
- Wykonać dekorację 😊
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 505.2kcalWęglowodany: 60.3gBiałko: 7.8gTłuszcze: 25.3gBłonnik: 3.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!