Przepis od: @natalerzu00
12

Składniki

Składniki na krem:

Dodatki:

Ciasto z truskawkami na zimno

Przepyszny i mega puszysty biszkopt w połączeniu z genialnym kremem i soczystymi truskawkami to idealna kombinacja smakowa 😍🍰 Palce lizać!
Przygotowanie: 1 hour
Pieczenie: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 45 minutes
12

Składniki

Składniki na krem:

Dodatki:

Sposób przygotowania

Biszkopt:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
  • Do mąki odważyć 120 g cukru pudru, wymieszać i odstawić.
  • Białka ubić (ok. minuty), po czym dodać sól i sok z cytryny.
  • Następnie ubijać dalej do uzyskania konsystencji gęstej piany (ok. 4 min.)
  • Teraz dodać pozostałe 100 g cukru i cukier waniliowy, po czym ubijać przez kolejną minutę.
  • Powstałą pianę przełożyć do dużego naczynia.
  • Następnie dodać stopniowo po 3 łyżki odmierzonej wcześniej mąki z cukrem.
  • Po dodaniu każdej partii dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do suchej, nie natłuszczonej tortownicy z kominem o średnicy 24 cm.
  • Piec je przez 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program góra/dół.
  • Upieczone ciasto odwrócić z formą na kratkę.
  • Po czym zostawić do ostygnięcia na ok. godzinę.

Krem:

  • W międzyczasie ubić mascarpone ze śmietaną.
  • Jako kolejne składniki dodać cukier puder i cukier waniliowy.
  • Ostudzone ciasto oddzielić nożem od brzegów formy.
  • Przekroić na trzy części.
  • Na każdy kawałek ciasta nałożyć część kremu i truskawki podzielone w cienkie plasterki.
  • Górę i boki ciasta obłożyć pozostałym kremem.
  • Wykonać dekorację 😊
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 505.2kcalWęglowodany: 60.3gBiałko: 7.8gTłuszcze: 25.3gBłonnik: 3.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!

 

close

No products in the cart.