Składniki
Ciasto:
- 400 g mąka pszenna
- 5 szt. żółtko
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 4 łyżki cukier puder
- 250 g masło zimne
Puszysta pianka:
- 170 g płynne białko jaj
- 1/2 opakowania cukier wanilinowy (zamiennie 1 łyżeczka esencji waniliowej)
- 2 opakowania budyń malinowy bez cukru
- 350 g truskawki
- 200 g cukier brązowy
Ciasto z truskawkami i budyniem malinowym
Ciasto domowej roboty z soczystymi truskawkami i pysznym budyniem malinowym stanie się hitem w każdym domu 🍰 Po takim deserze nie zostaną nawet okruszki 🥰
Składniki
Ciasto:
- 400 g mąka pszenna
- 5 szt. żółtko
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 4 łyżki cukier puder
- 250 g masło zimne
Puszysta pianka:
- 170 g płynne białko jaj
- 1/2 opakowania cukier wanilinowy (zamiennie 1 łyżeczka esencji waniliowej)
- 2 opakowania budyń malinowy bez cukru
- 350 g truskawki
- 200 g cukier brązowy
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Wyrabiamy ciasto, ja wrzucam wszystko do thermomixa i zagniatam przez 2 minuty.
- Dzielimy ciasto na 2 części.
- Jedną wykładamy na blaszkę o wymiarach 25x30 cm i nakłuwamy widelcem.
- Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 15 minut.
- Drugą część owijamy folią i odkładamy do lodówki.
Puszysta pianka:
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier stopniowo cały czas ubijając.
- Po dodaniu cukru wsypujemy budynie i delikatnie mieszamy.
- Piankę wysypujemy na podpieczone ciasto.
- Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i ścieramy ciasto z lodówki.
- Całość pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto jest przepyszne ❤️
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 358.3kcalWęglowodany: 77.3gBiałko: 7.7gTłuszcze: 1.4gBłonnik: 3.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!