Składniki
- 300 g owoce sezonowe
- 35 g płynne białko jaj
- 1 szt. jajko
- 80 g olej
- 60 g dżem truskawkowy
- 120 g cukier drobny lub erytrytol 60 g
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 320 g mąka pszenna (u mnie orkiszowa jasna)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 250 ml mleko
- 1 szczypta sól
- cukier puder do podania
Ciasto z sezonowymi owocami
Przepis na mega wilgotne i puszyste ciasto z sezonowymi owocami od @cosslodkiego to doskonały wybór na słodkie śniadanie lub deser. Dzięki kombinacji świeżych owoców, wilgotnej konsystencji i delikatnego smaku, to ciasto jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Idealne na każdą okazję, zwłaszcza gdy chcemy wykorzystać bogactwo sezonowych owoców.
Składniki
- 300 g owoce sezonowe
- 35 g płynne białko jaj
- 1 szt. jajko
- 80 g olej
- 60 g dżem truskawkowy
- 120 g cukier drobny lub erytrytol 60 g
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 320 g mąka pszenna (u mnie orkiszowa jasna)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 250 ml mleko
- 1 szczypta sól
- cukier puder do podania
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W oddzielnej misce ubij jajko z cukrem na puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj olej, dżem truskawkowy, ekstrakt waniliowy, płynne białko jaj i mleko, ciągle mieszając.
- Połącz mokre składniki z suchymi, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-55 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 219.4kcalWęglowodany: 34.6gBiałko: 3.9gTłuszcze: 7.8gBłonnik: 1.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!