Składniki
Kruchy spód:
- 140 g masło zimne
- 210 g mąka pszenna
- 70 g cukier drobny
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
Mus owocowy:
- 750 g rabarbar
- 1000 g truskawki
- 30 g budyń waniliowy
- 2 łyżki sok z cytryny
- słodzidło dowolne, opcjonalnie
Pianka białkowa:
- 105 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 60 g cukier
Kruszonka:
- 60 g masło zimne
- 100 g mąka pszenna
- 50 g cukier drobny
- 30 g wiórki kokosowe
- 1 szczypta sól
Ciasto z musem owocowym, pianką z białek i kokosową kruszonką
Oto przepis na niezwykłe ciasto z musem owocowym, pianką z białek jaj i kokosową kruszonką, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Delikatne połączenie rabarbaru i truskawek z lekką pianką i chrupiącą kruszonką tworzy idealną harmonię smaków.
Składniki
Kruchy spód:
- 140 g masło zimne
- 210 g mąka pszenna
- 70 g cukier drobny
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
Mus owocowy:
- 750 g rabarbar
- 1000 g truskawki
- 30 g budyń waniliowy
- 2 łyżki sok z cytryny
- słodzidło dowolne, opcjonalnie
Pianka białkowa:
- 105 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 60 g cukier
Kruszonka:
- 60 g masło zimne
- 100 g mąka pszenna
- 50 g cukier drobny
- 30 g wiórki kokosowe
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Składniki na kruche ciasto zagnieść, formować kulkę, zawinąć w folię i chłodzić 30 minut
- Zagnieść składniki na kruszonkę do konsystencji mokrego piasku i chłodzić.
- Rabarbar i truskawki podgrzać z sokiem z cytryny, dodać rozrobiony budyń i zestawić z ognia.
- Ciastem wyłożyć formę, piec 20 minut w 180°C
- Ubić białka z solą i powoli dodawać cukier. Uzyskaj konsystencję "na gęstą piankę"
- Na podpieczony spód wyłożyć owoce, piankę i kruszonkę
- Piec 45-55 minut w 180°C.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 498.3kcalWęglowodany: 109gBiałko: 6.9gTłuszcze: 1.9gBłonnik: 8.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!