Przepis od: @foodstagramka
10

Składniki

Frużelina:

Krem:

Beza:

Mus z mango:

Ciasto z frużeliną czereśniową, kremem śmietankowym i bezą

Szukasz pomysłu na idealny deser na każdą okazję? Ta propozycja z pewnością spełni wszystkie Twoje oczekiwania 🥰🍰
Przygotowanie: 50 min.
Pieczenie: 2 godz. 35 min.
Czas całkowity: 3 godz. 25 min.
10

Składniki

Frużelina:

Krem:

Beza:

Mus z mango:

Sposób przygotowania

Frużelina:

  • 2 garści owoców gotujemy z 2 łyżkami cukru i łyżeczką soku cytrynowego.
  • Gdy się dobrze zagotuje, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z odrobiną wody.
  • Gotujemy gęsty kisiel i studzimy.

Krem śmietankowy:

  • Schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone.
  • Jako kolejne składniki do kremu dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tworząc kremową mieszankę.

Beza:

  • Ubijamy białka.
  • Następnie stopniowo i powoli dodajemy cukier.
  • Gdy ten się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok (po 1 łyżeczce).
  • Powstałą masę wykładamy na narysowany na papierze do pieczenia okrąg (ø24cm) i pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 5 minut.
  • Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy przez kolejne 2,5 godziny.

Mus z mango:

  • Obrane mango miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie należy go zagotować i wystudzić.
  • Czas na złożenie naszego ciasta. Od dołu: spód biszkoptowy, następnie frużelina z czereśni, krem śmietankowy, blat bezowy oraz mus z mango 🤩

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 285.4kcalWęglowodany: 17.1gBiałko: 3.9gTłuszcze: 23.3gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.