Składniki
- 1 szt. spód biszkoptowy
Frużelina:
- 2 garście czereśnie
- 2 łyżki cukier puder
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 2 łyżki woda
Krem:
- 330 ml śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukier puder
- 9 g śmietan-fix
Beza:
- 90 g płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki sok z cytryny
Ciasto z frużeliną czereśniową, kremem śmietankowym i bezą
Szukasz pomysłu na idealny deser na każdą okazję? Ta propozycja z pewnością spełni wszystkie Twoje oczekiwania 🥰🍰
Składniki
- 1 szt. spód biszkoptowy
Frużelina:
- 2 garście czereśnie
- 2 łyżki cukier puder
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 2 łyżki woda
Krem:
- 330 ml śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukier puder
- 9 g śmietan-fix
Beza:
- 90 g płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki sok z cytryny
Sposób przygotowania
Frużelina:
- 2 garści owoców gotujemy z 2 łyżkami cukru i łyżeczką soku cytrynowego.
- Gdy się dobrze zagotuje, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z odrobiną wody.
- Gotujemy gęsty kisiel i studzimy.
Krem śmietankowy:
- Schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone.
- Jako kolejne składniki do kremu dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tworząc kremową mieszankę.
Beza:
- Ubijamy białka.
- Następnie stopniowo i powoli dodajemy cukier.
- Gdy ten się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok (po 1 łyżeczce).
- Powstałą masę wykładamy na narysowany na papierze do pieczenia okrąg (ø24cm) i pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 5 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy przez kolejne 2,5 godziny.
Mus z mango:
- Obrane mango miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie należy go zagotować i wystudzić.
- Czas na złożenie naszego ciasta. Od dołu: spód biszkoptowy, następnie frużelina z czereśni, krem śmietankowy, blat bezowy oraz mus z mango 🤩
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 285.4kcalWęglowodany: 17.1gBiałko: 3.9gTłuszcze: 23.3gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!