Ciasto z cytrynowo-czekoladową pianką

Składniki:

  • 120g płynne białka jaj @farmabialka.pl
  • 100g cukru
  • 50ml oleju
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • galaretka cytrynowa
  • 80ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 40g gorzkiej czekolady

 

➡Przepis na tortownicę o średnicy 18cm.
➡Pół szklanki białek ubić na sztywną pianę.
➡Stopniowo dodać 100g cukru i nadal ubijać.
➡Dodać 50ml oleju i zmiksować.
➡100g mąki i 1łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać, dodać do masy i wymieszać łyżką.
➡Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku na 180°C ok.30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy.
➡Jedną galaretkę cytrynową zalewamy 250ml wrzątku i studzimy.
➡Do wystudzonej galaretki wlewamy 80ml jogurtu naturalnego, dwie łyżki cukru pudru i miksujemy.
➡Następnie dodajemy 40g startej gorzkiej czekolady i mieszamy łyżką. Masę wstawiamy na chwilę lodówki i gdy zacznie tężeć wylewamy na spód ciasta.
➡Ciasto schładzamy w lodówce min.4 godziny

 

PRZEPIS: mambuzo

https://www.instagram.com/p/CIqB_TqFiQp/