Przepis od: @mambuzo
8

Składniki

Ciasto z cytrynowo-czekoladową pianką

To ciasto sprawdzi się świetnie na każdą okazję!
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 35 min.
Czas całkowity: 1 godzina 35 min.
8

Składniki

Sposób przygotowania

  • Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm. Pół szklanki białek ubić na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodać 100 g cukru i nadal ubijać.
  • Następnie dodać 50 ml oleju i zmiksować.
  • 100 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać, po czym dodać do masy i wymieszać łyżką.
  • Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok.30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  • W międzyczasie jedną galaretkę cytrynową zalewamy 250 ml wrzątku i studzimy.
  • Do wystudzonej galaretki wlewamy 80 ml jogurtu naturalnego, dwie łyżki cukru pudru i miksujemy.
  • Następnie dodajemy 40 g startej gorzkiej czekolady i mieszamy łyżką. Masę wstawiamy na chwilę do lodówki i gdy zacznie tężeć wylewamy na spód ciasta.
  • Ciasto schładzamy w lodówce minimum 4 godziny.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 170.1kcalWęglowodany: 20.7gBiałko: 3.5gTłuszcze: 9gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.