Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 100 g cukier
- 50 ml olej
- 100 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szt. galaretka cytrynowa
- 80 ml jogurt naturalny
- 2 łyżki cukier puder
- 40 g czekolada gorzka
Ciasto z cytrynowo-czekoladową pianką
To ciasto sprawdzi się świetnie na każdą okazję!
Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 100 g cukier
- 50 ml olej
- 100 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szt. galaretka cytrynowa
- 80 ml jogurt naturalny
- 2 łyżki cukier puder
- 40 g czekolada gorzka
Sposób przygotowania
- Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm. Pół szklanki białek ubić na sztywną pianę.
- Stopniowo dodać 100 g cukru i nadal ubijać.
- Następnie dodać 50 ml oleju i zmiksować.
- 100 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać, po czym dodać do masy i wymieszać łyżką.
- Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok.30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy.
- W międzyczasie jedną galaretkę cytrynową zalewamy 250 ml wrzątku i studzimy.
- Do wystudzonej galaretki wlewamy 80 ml jogurtu naturalnego, dwie łyżki cukru pudru i miksujemy.
- Następnie dodajemy 40 g startej gorzkiej czekolady i mieszamy łyżką. Masę wstawiamy na chwilę do lodówki i gdy zacznie tężeć wylewamy na spód ciasta.
- Ciasto schładzamy w lodówce minimum 4 godziny.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 170.1kcalWęglowodany: 20.7gBiałko: 3.5gTłuszcze: 9gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!