Składniki
Ciasto:
- 2 szkl. mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 torebka cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukier puder
- 20 dag masło
- 4 szt. żółtko
- 1 słoiczek dżem z czarnej porzeczki
Beza:
- 120 ml płynne białko jaj
- 2 szkl. cukier puder
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- migdały w płatkach
Masa Budyniowa (Krem Karpatka):
- 1/2 l mleko
- 2 łyżki mąka pszenna
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 torebka cukier waniliowy
- 2 szt. żółtko
- 250 g masło
Ciasto z bezami i masą budyniową
Przepis od niezwykłej @martapudelska to doskonały sposób na słodki weekend. Puszyste ciasto, słodka beza i kremowa masa budyniowa tworzą niezapomniane połączenie smaków.
Składniki
Ciasto:
- 2 szkl. mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 torebka cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukier puder
- 20 dag masło
- 4 szt. żółtko
- 1 słoiczek dżem z czarnej porzeczki
Beza:
- 120 ml płynne białko jaj
- 2 szkl. cukier puder
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- migdały w płatkach
Masa Budyniowa (Krem Karpatka):
- 1/2 l mleko
- 2 łyżki mąka pszenna
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 torebka cukier waniliowy
- 2 szt. żółtko
- 250 g masło
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę.
- Dodaj cukier waniliowy, masło i cukier puder. Mieszaj składniki, dodaj żółtka.
- Zagnieć ciasto, podziel na dwie części, rozwałkuj w placki.
- Połóż na papierze do pieczenia, smaruj dżemem.
- Piecz 20 minut w 175°C.
Beza:
- Ubij białka z cukrem pudrem, dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Rozprowadź masę na warstwie dżemu, posyp migdałami.
- Piecz 45 minut w 140°C.
Masa Budyniowa:
- Z mleka, mąk, cukru waniliowego i żółtek przygotuj masę, zagotuj resztę mleka, dodaj mieszankę.
- Po zagotowaniu ostudź.
- Miksuj masło, dodając do masy budyniowej.
- Wyłóż masę na jeden placek, przykryj drugim.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 283kcalWęglowodany: 115.1gBiałko: 9.5gTłuszcze: 3.8gBłonnik: 1.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!