Składniki
- 8 łyżek płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier (może być ksylitol)
- 1 op. cukier wanilinowy
- 1/2 kostki masło roztopione
- 2 szkl. mąka orkiszowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 500 g rabarbar
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 10 ml mleko
- cukier puder do posypania
Ciasto rabarbarowe
Start tygodnia może być słodki i pełen energii dzięki przepisowi @dominikaa.be na ciasto rabarbarowe. To pyszne, sezonowe ciasto łączy w sobie kwaskowatość rabarbaru z delikatnym słodkim ciastem. Doskonałe na deser czy podwieczorek, to ciasto na pewno rozjaśni poniedziałkowy nastrój.
Składniki
- 8 łyżek płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier (może być ksylitol)
- 1 op. cukier wanilinowy
- 1/2 kostki masło roztopione
- 2 szkl. mąka orkiszowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 500 g rabarbar
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 10 ml mleko
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Ubij płynne białka jaj, stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy, do uzyskania puszystej masy
- Dodaj przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie
- Wlej roztopione masło i mleko, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta
- Pokrojony rabarbar wymieszaj z cynamonem i delikatnie wmieszaj do ciasta
- Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 330.9kcalWęglowodany: 68.1gBiałko: 8.6gTłuszcze: 2.1gBłonnik: 9.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!