Składniki
Ciasto:
- 3 szt. jajko
- 100 g cukier
- 100 g masło
- 180 g orzechy laskowe mielone
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 75 g czekolada mleczna
Beza:
- 90 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 150 g cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Masa budyniowa:
Dodatki:
- 100 g orzechy laskowe
Ciasto orzechowo-czekoladowe z bezą i masą chałwową
Ten genialny wypiek nie tylko świetnie się prezentuje, ale i fenomenalnie smakuje 🥰🍰 Idealny na każdą okazję 😊
Składniki
Ciasto:
- 3 szt. jajko
- 100 g cukier
- 100 g masło
- 180 g orzechy laskowe mielone
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 75 g czekolada mleczna
Beza:
- 90 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 150 g cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Masa budyniowa:
Dodatki:
- 100 g orzechy laskowe
Sposób przygotowania
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka, suche składniki i na koniec rozpuszczoną czekoladę.
- Piec na papierze ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem, do suchego patyczka.
Beza:
- Białka ubić na sztywno.
- Dodawać cukier i dalej miksować, aż się rozpuścić.
- Wlać sok i wsypać mąkę.
- Przełożyć na blachę na papier, zrobić koło ok. 23 cm, bo beza urośnie, piec przez 2,5 godziny z termoobiegiem w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
Masa budyniowa:
- Ugotować budyń.
- Można użyć też gotowego waniliowego i 300 ml mleka.
- Połowę mleka z cukrem zagotować.
- W kubku rozmieszać resztę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i wlać na gotujące mleko.
- Energicznie mieszać do zagotowania. Wystudzić.
- Masło utrzeć z chałwą i dodawać budyń. Zmiksować.
- I na koniec układamy: ciasto - połowę kremu - bezę - pozostałą część kremu - podprażone na suchej patelni i pokrojone orzechy.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 518.4kcalWęglowodany: 56.6gBiałko: 11.7gTłuszcze: 31.3gBłonnik: 5.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!