Przepis od: @food_fun_dorki
8

Składniki

Ciasto:

Beza:

Masa budyniowa:

Dodatki:

Ciasto orzechowo-czekoladowe z bezą i masą chałwową

Ten genialny wypiek nie tylko świetnie się prezentuje, ale i fenomenalnie smakuje 🥰🍰 Idealny na każdą okazję 😊
Przygotowanie: 45 min.
Pieczenie: 3 godz.
Czas całkowity: 3 godz. 45 min.
8

Składniki

Ciasto:

Beza:

Masa budyniowa:

Dodatki:

Sposób przygotowania

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka, suche składniki i na koniec rozpuszczoną czekoladę.
  • Piec na papierze ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem, do suchego patyczka.

Beza:

  • Białka ubić na sztywno.
  • Dodawać cukier i dalej miksować, aż się rozpuścić.
  • Wlać sok i wsypać mąkę.
  • Przełożyć na blachę na papier, zrobić koło ok. 23 cm, bo beza urośnie, piec przez 2,5 godziny z termoobiegiem w temperaturze 120 stopni Celsjusza.

Masa budyniowa:

  • Ugotować budyń.
  • Można użyć też gotowego waniliowego i 300 ml mleka.
  • Połowę mleka z cukrem zagotować.
  • W kubku rozmieszać resztę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i wlać na gotujące mleko.
  • Energicznie mieszać do zagotowania. Wystudzić.
  • Masło utrzeć z chałwą i dodawać budyń. Zmiksować.
  • I na koniec układamy: ciasto - połowę kremu - bezę - pozostałą część kremu - podprażone na suchej patelni i pokrojone orzechy.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 518.4kcalWęglowodany: 56.6gBiałko: 11.7gTłuszcze: 31.3gBłonnik: 5.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.