Składniki
Ciasto :
- 120 g płynne białko jaj
- 50 g mąka
- 20 g kakao
- 20 g maślanka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Krem :
- 100 g twaróg chudy
- 250 g jogurt naturalny
- 50 g maślanka
- 10 g odżywka białkowa waniliowa (zamiennie aromat + więcej słodzidła)
- 50 g skyr waniliowy
- 10 g żelatyna (zamiennie agar)
Domowej roboty ciasto OREO
Lubicie ciastka Oreo? Jeśli tak, dzisiejsze ciasto stanie się Waszym ulubionym ❤️🍰
Składniki
Ciasto :
- 120 g płynne białko jaj
- 50 g mąka
- 20 g kakao
- 20 g maślanka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Krem :
- 100 g twaróg chudy
- 250 g jogurt naturalny
- 50 g maślanka
- 10 g odżywka białkowa waniliowa (zamiennie aromat + więcej słodzidła)
- 50 g skyr waniliowy
- 10 g żelatyna (zamiennie agar)
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Następnie dodajemy mąkę, kakao, skodzidło, proszek do pieczenia i maślankę.
- Całość delikatnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
- Masę przekładamy do tortownicy (u mnie średnica 16 cm) i pieczemy ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Krem:
- Twaróg, jogurt, maślankę, odżywkę, słodzidło i skyr blendujemy na gładką masę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzątku i wlewamy do pozostałych składników dokładnie mieszając.
- Wkładamy do lodówki, aż masa znacznie tężeć.
- Ciasto kroimy na pół, po czym układamy naprzemiennie: ciasto -> krem -> ciasto -> krem .
- Całość chłodzimy w lodówce przez 3 godziny.
Wartości odżywcze
Kalorie: 107.9kcalWęglowodany: 11.2gBiałko: 8.7gTłuszcze: 3.7gBłonnik: 1.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!