Składniki
Spód:
- 70 g płynne białko jaj
- 20 g mąka pszenna
- 8 g kakao
- 10 g odżywka białkowa czekoladowa (zamiennie budyń czekoladowy)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Krem:
- 150 g skyr naturalny
- 50 g twaróg z wiaderka
- 100 g jogurt naturalny
- 10 g odżywka białkowa biała czekolada (zamiennie rozpuszczona biała czekolada)
- 2 szt. ciastka Oreo
- 8 g żelatyna (zamiennie agar)
- 50 ml woda
- słodzidło wg uznania
Ciasto OREO WHITE
To domowe ciasto inspirowane kultowymi ciasteczkami skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa 😍 Po prostu palce lizać!
Składniki
Spód:
- 70 g płynne białko jaj
- 20 g mąka pszenna
- 8 g kakao
- 10 g odżywka białkowa czekoladowa (zamiennie budyń czekoladowy)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Krem:
- 150 g skyr naturalny
- 50 g twaróg z wiaderka
- 100 g jogurt naturalny
- 10 g odżywka białkowa biała czekolada (zamiennie rozpuszczona biała czekolada)
- 2 szt. ciastka Oreo
- 8 g żelatyna (zamiennie agar)
- 50 ml woda
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
Spód:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy mąkę, odżywkę, kakao, skodzidło i proszek do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Tortownicę (u mnie 16 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę.
- Następnie pieczemy ok 30 minut.
Krem:
- Skyr, twaróg i jogurt dokładnie mieszamy.
- Dodajemy odżywkę/rozpuszczoną czekoladę i słodzidło.
- Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i wlewamy do masy.
- Pod koniec dodajemy pokruszone oreo.
- Gotową masę przekładamy na spód.
- Chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
- Opcjonalnie polewamy/posypujemy białą czekoladą.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 57.7kcalWęglowodany: 3.8gBiałko: 7.8gTłuszcze: 1.5gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!