Składniki
Ciasto na blaszkę 20x20 cm:
- 700 g dynia bez pestek
- 130 g mąka
- 30 g kakao
- 2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 łyżeczka cynamon
- 2 szt. czekolada gorzka
- 50 g ksylitol
- 120 g płynne białko jaj
- 25 g masło
Bezowe duszki:
- 30 g płynne białko jaj
- 50 g cukier
Ciasto na Halloween z duszkami
Halloween zbliża się wielkimi krokami, dlatego mamy dla Was coś wyjątkowego 🎃🥰 Genialny przepis na ciacho czekoladowo-dyniowe z uroczymi duszkami 😊
Składniki
Ciasto na blaszkę 20x20 cm:
- 700 g dynia bez pestek
- 130 g mąka
- 30 g kakao
- 2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 łyżeczka cynamon
- 2 szt. czekolada gorzka
- 50 g ksylitol
- 120 g płynne białko jaj
- 25 g masło
Bezowe duszki:
- 30 g płynne białko jaj
- 50 g cukier
Sposób przygotowania
- Dynię umyj, osusz oraz wydrąż pestki.
- Ułóż na papierze do pieczenia i piecz przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Sprawdzaj swoją dynię, ponieważ czas pieczenia zależy tak naprawdę od wielkości kawałków.
- Dynia musi być mięciutka, patyczek powinien wejść bez problemu.
- Po wyjęciu obierz ze skórki i zblenduj na puree (po zdjęciu skórki wyszło mi ok 420 g dynii).
- Wymieszaj suche składniki.
- Czekoladę wraz z masłem rozpuść w garnku.
- Puree i rozpuszczoną czekoladę dodaj do reszty składników.
- Miksuj do połączenia składników.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
- Dodaj do reszty składników i wymieszaj szpatułką.
- Blaszkę wyłóż papierem i przelej ciasto.
- Piecz przez 30 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza.
- Duszki zrób dopiero, gdy ciasto wystygnie.
- Aby przygotować duszki: białko ubij na sztywną pianę.
- Dodaj cukier.
- Miksuj na lśniąca pianę. W palcach nie może być wyczuwalny cukier.
- Do rękawa cukierniczego włóż masę i formuj duszki na cieście.
- Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Rozpuść czekoladę w mleku.
- Wykałaczką formuj minki duszkom 👻
- Ostrzegam! Ciasto jest STRASZNIE czekoladowe 🎃🔥 Robisz na własną odpowiedzialność! 😁
- Smacznego!! 😍
Wartości odżywcze (na porcję)
Calories: 114kcalWęglowodany: 24.6gProtein: 4.5gTłuszcze: 1.9gBłonnik: 2.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!