Przepis od: @apetycznyblog
9

Składniki

Ciasto na blaszkę 20x20 cm:

Bezowe duszki:

Dodatkowo:

Ciasto na Halloween z duszkami

Halloween zbliża się wielkimi krokami, dlatego mamy dla Was coś wyjątkowego 🎃🥰 Genialny przepis na ciacho czekoladowo-dyniowe z uroczymi duszkami 😊
Przygotowanie: 20 minutes
Pieczenie: 40 minutes
Czas całkowity: 1 hour
9

Składniki

Ciasto na blaszkę 20x20 cm:

Bezowe duszki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania

  • Dynię umyj, osusz oraz wydrąż pestki.
  • Ułóż na papierze do pieczenia i piecz przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  • Sprawdzaj swoją dynię, ponieważ czas pieczenia zależy tak naprawdę od wielkości kawałków.
  • Dynia musi być mięciutka, patyczek powinien wejść bez problemu.
  • Po wyjęciu obierz ze skórki i zblenduj na puree (po zdjęciu skórki wyszło mi ok 420 g dynii).
  • Wymieszaj suche składniki.
  • Czekoladę wraz z masłem rozpuść w garnku.
  • Puree i rozpuszczoną czekoladę dodaj do reszty składników.
  • Miksuj do połączenia składników.
  • W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
  • Dodaj do reszty składników i wymieszaj szpatułką.
  • Blaszkę wyłóż papierem i przelej ciasto.
  • Piecz przez 30 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza.
  • Duszki zrób dopiero, gdy ciasto wystygnie.
  • Aby przygotować duszki: białko ubij na sztywną pianę.
  • Dodaj cukier.
  • Miksuj na lśniąca pianę. W palcach nie może być wyczuwalny cukier.
  • Do rękawa cukierniczego włóż masę i formuj duszki na cieście.
  • Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  • Rozpuść czekoladę w mleku.
  • Wykałaczką formuj minki duszkom 👻
  • Ostrzegam! Ciasto jest STRASZNIE czekoladowe 🎃🔥 Robisz na własną odpowiedzialność! 😁
  • Smacznego!! 😍

Wartości odżywcze (na porcję)

Calories: 114kcalWęglowodany: 24.6gProtein: 4.5gTłuszcze: 1.9gBłonnik: 2.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.