Składniki
- 210 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/3 szklanki olej
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 szczypta sól
Ciasto na białkach z owocami i galaretką
Pyszne ciasto domowej roboty w połączeniu z ulubionymi owocami i galaretką to gotowy przepis na udany deser na każdą okazję ❤️
Składniki
- 210 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/3 szklanki olej
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Białka przelać do miski, po czym dodać szczyptę soli i ubijać mikserem.
- Gdy białka zaczną się pienić, dodawać porcjami cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
- Następnie zmniejszyć obroty miksera i do ubijanej piany wlać cienką stróżką olej.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do piany (miksować tylko do połączenia składników).
- Na koniec dodać do ciasta ekstrakt waniliowy i wymieszać.
- Całość przełożyć na blachę (21×25).
- Na wierzchu ułożyć ulubione owoce.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i piec ok. 40 minut.
- Na ostudzone ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 168.9kcalWęglowodany: 21.4gBiałko: 3.5gTłuszcze: 8.2gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!