Składniki
Ciasto:
- 50 g płatki owsiane do tego przepisu polecam użyć błyskawicznych
- 1 szt. marchewka starta na mniejszych oczkach tarki
- 80 g płynne białko jaj
- 50 g skyr (zamienne kvarg waniliowy)
- 10 g odżywka białkowa waniliowa
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 2 kostki czekolada gorzka
- 10 g orzechy włoskie
- przyprawy cynamon, kardamon, przyprawa korzenna
- 20 ml mleko (zamiennie napój roślinny dla konsystencji)
- słodzik opcjonalnie
Dodatki:
- 50 g skyr (zamiennie kvarg waniliowy)
- 5 g odżywka białkowa waniliowa
- 15 ml mleko (zamiennie napój roślinny)
Ciasto marchewkowe na śniadanie
Przepis na przepyszne jesienne śniadanie w wersji fit już na Was czeka 🥰 Będzie smacznie, ciekawie i kolorowo ❤️
Składniki
Ciasto:
- 50 g płatki owsiane do tego przepisu polecam użyć błyskawicznych
- 1 szt. marchewka starta na mniejszych oczkach tarki
- 80 g płynne białko jaj
- 50 g skyr (zamienne kvarg waniliowy)
- 10 g odżywka białkowa waniliowa
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 2 kostki czekolada gorzka
- 10 g orzechy włoskie
- przyprawy cynamon, kardamon, przyprawa korzenna
- 20 ml mleko (zamiennie napój roślinny dla konsystencji)
- słodzik opcjonalnie
Dodatki:
- 50 g skyr (zamiennie kvarg waniliowy)
- 5 g odżywka białkowa waniliowa
- 15 ml mleko (zamiennie napój roślinny)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na masę mieszamy łyżką lub blenderem.
- Następnie przekładamy do naczynka żaroodpornego wysmarowanego lekko tłuszczem.
- Do środka wkładamy posiekaną kostkę czekolady, a na wierzch drugą część masy + orzechy.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 25 min.
- Na ciepłą owsiankę dodajemy połączone dodatki oraz jeszcze więcej cynamonu!
- Smacznego!🙈🍂
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 118.8kcalWęglowodany: 10.8gBiałko: 11.1gTłuszcze: 3.7gBłonnik: 1.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!