Przepis od: @_cosslodkiego_
1

Składniki

Ciasto

Krem

Ciasto marchewkowe na niedzielę i Wielkanoc

Na niedzielny deser oraz wielkanocny wypiek, mamy coś wyjątkowego – genialne ciasto marchewkowe od @cosslodkiego. 🐰🌿🐣 To ciasto nie tylko wspaniale się prezentuje, ale i smakuje nieziemsko. 🥰😍😘
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 40 min.
1

Składniki

Ciasto

Krem

Sposób przygotowania

  • Marchewkę odsącz z nadmiaru soku.
  • Jajka i białko ucieraj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj olej lub masło, marchewkę, przesianą mąkę z sodą, proszkiem, cynamonem i solą. Mieszaj.
  • Na koniec wsyp orzechy i bakalie, łącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Tortownicę o średnicy 18 cm smaruj masłem, możesz też posypać bułką tartą.
  • Wlej masę, wyrównaj i piecz około 40 minut (do suchego patyczka). Studź na kratce.
  • Czekoladę rozpuść z 30 ml śmietanki w kąpieli wodnej.
  • Pozostałą śmietankę ubij na sztywną piankę, dodając mascarpone i przestudzoną czekoladę. Wlej sok z cytryny i krótko miksuj.
  • Wystudzone ciasto kroj na pół, ścinając cieniutko wyrośniętą górkę.
  • 2/3 kremu wyłóż na spód ciasta, przykryj drugim blatem, smaruj pozostałym kremem i posyp okruszkami ciasta zrobionymi ze skrojonej górki. Chłodź.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 3571.3kcalWęglowodany: 307.1gBiałko: 48.7gTłuszcze: 242.7gBłonnik: 14.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.