Składniki
Ciasto
- 270 g marchew starta na tarce o małych oczkach
- 2 szt. jajko
- 35 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 90 g cukier trzcinowy drobny
- 125 g mąka pszenna
- proszek do pieczenia
- soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 40 ml olej słonecznikowy lub roztopione masło
- 80 g mieszanka orzechów
- 80 g mieszanka suszonych owoców rozdrobnionych
Krem
- 50 g biała czekolada
- 230 ml śmietana 30%
- 200 g mascarpone
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Ciasto marchewkowe na niedzielę i Wielkanoc
Na niedzielny deser oraz wielkanocny wypiek, mamy coś wyjątkowego – genialne ciasto marchewkowe od @cosslodkiego. 🐰🌿🐣 To ciasto nie tylko wspaniale się prezentuje, ale i smakuje nieziemsko. 🥰😍😘
Składniki
Ciasto
- 270 g marchew starta na tarce o małych oczkach
- 2 szt. jajko
- 35 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 90 g cukier trzcinowy drobny
- 125 g mąka pszenna
- proszek do pieczenia
- soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 40 ml olej słonecznikowy lub roztopione masło
- 80 g mieszanka orzechów
- 80 g mieszanka suszonych owoców rozdrobnionych
Krem
- 50 g biała czekolada
- 230 ml śmietana 30%
- 200 g mascarpone
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Marchewkę odsącz z nadmiaru soku.
- Jajka i białko ucieraj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj olej lub masło, marchewkę, przesianą mąkę z sodą, proszkiem, cynamonem i solą. Mieszaj.
- Na koniec wsyp orzechy i bakalie, łącz ze sobą wszystkie składniki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Tortownicę o średnicy 18 cm smaruj masłem, możesz też posypać bułką tartą.
- Wlej masę, wyrównaj i piecz około 40 minut (do suchego patyczka). Studź na kratce.
- Czekoladę rozpuść z 30 ml śmietanki w kąpieli wodnej.
- Pozostałą śmietankę ubij na sztywną piankę, dodając mascarpone i przestudzoną czekoladę. Wlej sok z cytryny i krótko miksuj.
- Wystudzone ciasto kroj na pół, ścinając cieniutko wyrośniętą górkę.
- 2/3 kremu wyłóż na spód ciasta, przykryj drugim blatem, smaruj pozostałym kremem i posyp okruszkami ciasta zrobionymi ze skrojonej górki. Chłodź.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 3571.3kcalWęglowodany: 307.1gBiałko: 48.7gTłuszcze: 242.7gBłonnik: 14.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!