Składniki
Ciasto (dwa blaty):
- 320 g płynne białko jaj
- 80 g masło
- 3/4 szklanki mak
- 3/4 szklanki mąka
- 3/4 szklanki cukier
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa:
Dodatki:
- dżem porzeczkowy
- polewa czekoladowa do dekoracji
Ciasto makowe z masą kokosową
To genialne ciasto makowe z masą kokosową skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa ❤️ Znika z talerzy w mgnieniu oka 😍
Składniki
Ciasto (dwa blaty):
- 320 g płynne białko jaj
- 80 g masło
- 3/4 szklanki mak
- 3/4 szklanki mąka
- 3/4 szklanki cukier
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa:
Dodatki:
- dżem porzeczkowy
- polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób przygotowania
- Składniki na ciasto makowe podziel na pół.
- Masło rozpuść, białka ubij na sztywną pianę, powoli dodając cukier.
- Przestudzone masło i przesianą mąkę z proszkiem dodaj do ubitej piany - wymieszaj, a następnie wsyp mak i jeszcze raz delikatnie wymieszaj składniki.
- Piecz około 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Mleko na masę zagotuj, dosyp kokos i gotuj jeszcze około 10 minut, cały czas mieszając.
- Następnie dosyp cukier i dodaj masło.
- Na koniec rozrób budyń, dodaj do masy i gotuj jeszcze dwie minuty.
- Masa ma być lekko gęsta.
- Do ciepłej masy dodaj jedną łyżeczkę pasty waniliowej i likier do smaku.
- Pierwszy blat ciasta możesz posmarować dżemem porzeczkowym, na to wyłóż 3/4 masy, przykryj drugim blatem i posmaruj pozostałą masą kokosową.
- Polej białą czekoladą - ja zmieszałam ją z deserową (robiąc ozdobne wzorki).
- Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 657kcalWęglowodany: 59.1gBiałko: 15.8gTłuszcze: 43.3gBłonnik: 13.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!