Przepis od: @duszkowesprawy
8

Składniki

Ciasto (dwa blaty):

Masa:

Dodatki:

Ciasto makowe z masą kokosową

To genialne ciasto makowe z masą kokosową skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa ❤️ Znika z talerzy w mgnieniu oka 😍
Przygotowanie: 30 minutes
Pieczenie: 30 minutes
Czas całkowity: 1 hour
8

Składniki

Ciasto (dwa blaty):

Masa:

Dodatki:

Sposób przygotowania

  • Składniki na ciasto makowe podziel na pół.
  • Masło rozpuść, białka ubij na sztywną pianę, powoli dodając cukier.
  • Przestudzone masło i przesianą mąkę z proszkiem dodaj do ubitej piany - wymieszaj, a następnie wsyp mak i jeszcze raz delikatnie wymieszaj składniki.
  • Piecz około 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  • Mleko na masę zagotuj, dosyp kokos i gotuj jeszcze około 10 minut, cały czas mieszając.
  • Następnie dosyp cukier i dodaj masło.
  • Na koniec rozrób budyń, dodaj do masy i gotuj jeszcze dwie minuty.
  • Masa ma być lekko gęsta.
  • Do ciepłej masy dodaj jedną łyżeczkę pasty waniliowej i likier do smaku.
  • Pierwszy blat ciasta możesz posmarować dżemem porzeczkowym, na to wyłóż 3/4 masy, przykryj drugim blatem i posmaruj pozostałą masą kokosową.
  • Polej białą czekoladą - ja zmieszałam ją z deserową (robiąc ozdobne wzorki).
  • Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 657kcalWęglowodany: 59.1gBiałko: 15.8gTłuszcze: 43.3gBłonnik: 13.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.