Składniki
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1 szklanka mak
- 1 szklanka cukier
- 1 szklanka płynne białko jaj
- 1/2 szklanki masło roztopione
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szklanka bakalie ulubione
- kilka kropel aromat ulubiony
Ciasto makowe z białek
Uwielbiacie ciasta domowe? Jeśli tak, ten przepis po prostu musi znaleźć się w Waszym menu 😘 Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nim na całe życie 😍
Składniki
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1 szklanka mak
- 1 szklanka cukier
- 1 szklanka płynne białko jaj
- 1/2 szklanki masło roztopione
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szklanka bakalie ulubione
- kilka kropel aromat ulubiony
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym odstawić.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, łyżka po łyżce, ubijać dalej.
- Do piany dodać mąkę, mak, bakalie, masło i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Przed podaniem polukrować.
- Smacznego ❤️
- To płynne białko jest wspaniałe. Zawiera 70% mniej kalorii niż całe jajko. Jest bez dodatków I konserwantów, niskokaloryczne, odpowiednie dla osób na diecie.
- Do dzisiejszego ciasta potrzebowałam 1 szklankę białek. Nie musiałam rozbijać jajek i wyrzucać żółtek, po prostu odmierzyłam 1 szklankę z butelki.
- I jeszcze jedno: to białko świetnie się ubija. Polecam!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 420.1kcalWęglowodany: 42.6gBiałko: 13.2gTłuszcze: 24.2gBłonnik: 7.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!