Przepis od: @eugenia_w_kuchni
10

Składniki

Ciasto makowe z białek

Uwielbiacie ciasta domowe? Jeśli tak, ten przepis po prostu musi znaleźć się w Waszym menu 😘 Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nim na całe życie 😍
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 50 min.
Czas całkowity: 1 godzina 10 min.
10

Składniki

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym odstawić.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, łyżka po łyżce, ubijać dalej.
  • Do piany dodać mąkę, mak, bakalie, masło i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Przed podaniem polukrować.
  • Smacznego ❤️
  • To płynne białko jest wspaniałe. Zawiera 70% mniej kalorii niż całe jajko. Jest bez dodatków I konserwantów, niskokaloryczne, odpowiednie dla osób na diecie.
  • Do dzisiejszego ciasta potrzebowałam 1 szklankę białek. Nie musiałam rozbijać jajek i wyrzucać żółtek, po prostu odmierzyłam 1 szklankę z butelki.
  • I jeszcze jedno: to białko świetnie się ubija. Polecam!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 420.1kcalWęglowodany: 42.6gBiałko: 13.2gTłuszcze: 24.2gBłonnik: 7.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.