Składniki
Ciasto kruche:
Pianka
- 180 g płynne białko jaj
- 40 g kisiel cytrynowy lub inny dowolny smak
- 1/5 szklanki cukier
Dodatki:
- wiśnie wg uznania
Ciasto kruche z wiśniami, budyniem i pianką z białek
Ten genialny deser z pysznymi wiśniami to prawdziwy strzał w 10! Idealny na wakacyjny wypoczynek w gronie rodziny i przyjaciół 🍰❤️😎
Składniki
Ciasto kruche:
Pianka
- 180 g płynne białko jaj
- 40 g kisiel cytrynowy lub inny dowolny smak
- 1/5 szklanki cukier
Dodatki:
- wiśnie wg uznania
Sposób przygotowania
Ciasto kruche:
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść.
- Po otrzymaniu jednolitej mieszanki, podzielić ciasto na dwie części.
- Pierwszą część włożyć do zamrażalnika. Zaś drugą rozwałkować i wylepić nią spod tortownicy (średnica 25 cm).
Budyń:
- W czasie kiedy będzie gotować się budyń, należy lekko podpiec w piekarniku spód ciasta w temperaturze 180 stopniach Celsjusza. Powinno zająć to ok. 10 minut.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć wydrylowane wiśnie.
- Bezpośrednio na owocach rozprowadzić jeszcze ciepły budyń.
Pianka:
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Na koniec dodać kisiel. W tym przepisie użyto kisiel cytrynowy.
- Piankę wyłożyć na budyń.
- Bezpośrednio na nałożoną piankę zetrzeć wcześniej zamrożone ciasto.
- Tak przygotowane ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Do przygotowania wypieku użyto programu: "góra-dół". Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 292.7kcalWęglowodany: 49.1gBiałko: 8.9gTłuszcze: 6.9gBłonnik: 1.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!