Składniki
Podstawowe składniki:
- 60 g twaróg z wiaderka (zamiennie może być zwykły twaróg np. chudy)
- 50 g skyr waniliowy
- 300 g jogurt naturalny
- 40 g płynne białko jaj
- 10 g żelatyna (zamiennie agar)
- 40 ml woda
- kilka kropel aromat śmietankowy
- 5 g kakao
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Ciasto KINDER MAXI KING
To pyszne ciasto bez pieczenia, które nawiązuje do smaku kultowego batona, skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa 😍
Składniki
Podstawowe składniki:
- 60 g twaróg z wiaderka (zamiennie może być zwykły twaróg np. chudy)
- 50 g skyr waniliowy
- 300 g jogurt naturalny
- 40 g płynne białko jaj
- 10 g żelatyna (zamiennie agar)
- 40 ml woda
- kilka kropel aromat śmietankowy
- 5 g kakao
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Twaróg, jogurt i skyr blendujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy słodzidło i aromat.
- Żelatynę rozpuszczamy w 40 ml wrzątku i wlewamy do masy, delikatnie mieszając.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Odkładamy kilka łyżek i dodajemy kakao( -> przekładamy na dno tortownicy o średnicy 16 cm i wkładamy na chwilkę do zamrażarki żeby masa stężała).
- Następnie nakładamy 1/2 białej masy i ponownie chłodzimy.
Warstwa toffee:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby zmiękły.
- Budyń gotujemy na wodzie z dodatkiem słodzidła.
- Po ostygnięciu dodajemy odsączone daktyle, skyr i odżywkę białkową.
- Całość dokładnie blendujemy.
- Żelatynę rozpuszczamy w 40 ml wrzątku i dodajemy do pozostałych składników.
- Masę przelewamy na stężałą białą warstwę.
- Na wierzch przekładamy pozostały śmietankowy krem.
- Całość chłodzimy w lodówce minimum przez 4 godziny.
- Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 83.2kcalWęglowodany: 8.2gBiałko: 7.1gTłuszcze: 2.8gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!