Ciasto KINDER MAXI KING

Składniki:

  • 60g twarogu z wiaderka (zamiennie może być zwykły twaróg np chudy )⁣⁣⁣
  • 50g skyra waniliowego ⁣⁣⁣
  • 300g jogurtu naturalnego ⁣⁣⁣
  • 40g płynne białka jaj @farmabialka.pl ⁣⁣⁣
  • 10g żelatyny / agar ⁣⁣⁣
  • kilka kropel aromatu śmietankowego + słodzidło wg uznania ⁣⁣⁣
  • 5g kakao ⁣⁣⁣⁣⁣⁣

➡️ twaróg, jogurt i skyr blendujemy na gładką mase ⁣⁣⁣
➡️ dodajemy słodzidło i aromat ⁣⁣⁣
➡️ żelatynę rozpuszczamy w 40ml wrzątku i wlewamy do masy delikatnie mieszając ⁣⁣⁣
➡️ białko jaja ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami ⁣⁣⁣
➡️ odkładamy kilka łyżek i dodajemy kakao ( -> przekładamy na dno tortownicy 16cm i wkładamy na chwilkę do zamrażarki żeby masa stężała. Następnie nakładamy 1/2 białej masy i ponownie chłodzimy ) ⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
warstwa toffee :⁣⁣⁣

  • 20g budyniu toffee + 200ml wody ⁣⁣⁣
  • 15g daktyli ⁣⁣⁣
  • 50g skyra waniliowego ⁣⁣⁣
  • 10g odżywki białkowej o smaku masła orzechowego ( zamiennie masła orzechowego w proszku / klasycznego masła orzechowego ) ⁣⁣⁣
  • 5g żelatyny / agar ⁣⁣⁣
  • słodzidło wg uznania⁣⁣⁣
  • 20g czekolady ⁣⁣⁣

⁣⁣⁣
➡️ daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby zmiękły ⁣⁣⁣
➡️ budyń gotujemy na wodzie z dodatkiem słodzidła ⁣⁣⁣
➡️ po ostygnięciu dodajemy odsączone daktyle, skyr i odżywkę białkową. Całość dokładnie blendujemy ⁣⁣⁣
➡️ żelatynę rozpuszczamy w 40ml wrzątku i dodajemy do pozostałych składników ⁣⁣⁣
➡️ mase przelewamy na stężałą białą warstwę ⁣⁣⁣
➡️ na wierzch przekładamy pozostały śmietankowy krem ⁣⁣⁣
➡️ całość chłodzimy w lodowce min kilka godzin ⁣⁣⁣
➡️ polewamy rozpuszczoną czekoladą

 

PRZEPIS: oliwiaaaa.k

https://www.instagram.com/p/CIAaFMChEAf/