Składniki
Biszkopt :
- 70 g płynne białko jaj
- 20 g mąka pszenna
- 10 g odżywka białkowa
- 10 g kakao
- 30 g maślanka
- 20 ml woda
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Krem :
- 150 g jogurt naturalny
- 50 g twaróg z wiaderka (zamiennie może być twaróg chudy)
- 50 g skyr waniliowy
- 40 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- 1 szczypta sól
- 2 krople aromat śmietankowy
- słodzidło wg uznania
Ciasto KINDER DELICE
Ciasto inspirowane kultowym smakołykiem to prawdziwy strzał w 10 🥰 Zakochaliśmy się w nim bez pamięci 🍰
Składniki
Biszkopt :
- 70 g płynne białko jaj
- 20 g mąka pszenna
- 10 g odżywka białkowa
- 10 g kakao
- 30 g maślanka
- 20 ml woda
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Krem :
- 150 g jogurt naturalny
- 50 g twaróg z wiaderka (zamiennie może być twaróg chudy)
- 50 g skyr waniliowy
- 40 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- 1 szczypta sól
- 2 krople aromat śmietankowy
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- Białka ubijany ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy mąkę, odżywkę, kakao, proszek do pieczenia oraz słodzidło.
- Na koniec dodajemy maślankę i wodę.
- Całość delikatnie mieszamy, po czym przekładamy do tortownicy (u mnie średnica 16 cm) i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krem:
- Twaróg, jogurt i skyr blendujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy słodzidło i aromat.
- Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wrzątku i wlewamy do masy dokładnie mieszając.
- Białko ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
- Biszkopt przecinamy na pół i przekładamy kremem.
- Całość chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
- Przed podaniem opcjonalnie polewamy czekoladą. Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 64.6kcalWęglowodany: 6.1gBiałko: 5.9gTłuszcze: 2.1gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!