Składniki
Warstwa karmelowo - orzechowa :
- 20 g budyń toffee zamiennie krówkowy
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 100 ml woda
- 15 g kajmak
- 5 g masło orzechowe
- 10 g odżywka białkowa o smaku masła orzechowego zamiennie więcej masła orzechowego
- 50 g skyr
- 5 g żelatyna zamiennie agar
- słodzidło wg uznania
Warstwa serowa:
- 150 g jogurt naturalny
- 50 g twaróg z wiaderka zamiennie twaróg chudy
- 100 g skyr
- 50 g płynne białko jaj
- 10 g waniliowa odżywka białkowa zamiennie aromat + więcej słodzidła
- 10 g żelatyna zamiennie agar
- 5 g kakao
- słodzidło wg uznania
- 20 g czekolada
Ciasto KINDER CHOCO FRESH
Ten deser na zimno pokocha cała Twoja rodzina <3 Zwłaszcza w upalne dni 🙂
Składniki
Warstwa karmelowo - orzechowa :
- 20 g budyń toffee zamiennie krówkowy
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 100 ml woda
- 15 g kajmak
- 5 g masło orzechowe
- 10 g odżywka białkowa o smaku masła orzechowego zamiennie więcej masła orzechowego
- 50 g skyr
- 5 g żelatyna zamiennie agar
- słodzidło wg uznania
Warstwa serowa:
- 150 g jogurt naturalny
- 50 g twaróg z wiaderka zamiennie twaróg chudy
- 100 g skyr
- 50 g płynne białko jaj
- 10 g waniliowa odżywka białkowa zamiennie aromat + więcej słodzidła
- 10 g żelatyna zamiennie agar
- 5 g kakao
- słodzidło wg uznania
- 20 g czekolada
Sposób przygotowania
Warstwa karmelowo - orzechowa :
- Budyń gotujemy na wodzie i mleku z dodatkiem słodzidła.
- Po ostygnięciu dodajemy skyr, odżywkę, kajmak i masło orzechowe. Całość blendujemy na gładką masę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 20 ml wrzątku i dodajemy do pozostałych składników.
- Następnie przelewamy na stężały czekoladowy spód (przepis poniżej) i wkładamy na moment do zamrażarki, aby masa stężała.
Warstwa serowa :
- Twaróg, skyr, jogurt i odżywkę blendujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy słodzidło i żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku.
- Odkładamy kilka łyżek i dodajemy kakao.
- Ciemną część przekładamy na dno tortownicy (16 cm) i wkładamy do zamrażarki do momentu aż masa stężeje.
- W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powstały miks do masy delikatnie mieszając.
- Gotową masę przekładamy na wierzch stężałej warstwy karmelowo-orzechowej.
- Następnie chłodzimy w lodowce minimum kilka godzin.
- Gotowy deser polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 86.7kcalWęglowodany: 7gBiałko: 8.9gTłuszcze: 3gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!