Ciasto KINDER CHOCO FRESH

Warstwa karmelowo – orzechowa ⁣⁣:

  • 20g budyniu toffee / krówkowego ⁣⁣
  • 100ml mleka (u mnie 0.5%) + 100ml wody ⁣⁣
  • 15g kajmaku ⁣⁣
  • 5g masła orzechowego ⁣⁣
  • 10g odżywki białkowej o smaku masła orzechowego (zamiennie więcej masła orzechowego)⁣⁣
  • 50g skyra ⁣⁣
  • 5g żelatyny / agar ⁣⁣
  • słodzidło wg uznania ⁣⁣⁣⁣

➡️ budyń gotujemy na wodzie i mleku z dodatkiem słodzidła ⁣⁣
➡️ po ostygnięciu dodajemy skyr, odżywkę, kajmak i masło orzechowe. Całość blendujemy na gładką mase ⁣⁣
➡️ żelatynę rozpuszczamy w 20ml wrzątku i dodajemy do pozostałych składników ⁣⁣
➡️ przelewamy na stężały czekoladowy spód (przepis poniżej) i wkładamy na moment do zamrażarki żeby masa stężała ⁣⁣
⁣⁣

  • 150g jogurtu naturalnego ⁣⁣
  • 50g twarogu z wiaderka (zamiennie może być twaróg chudy)⁣⁣
  • 100g skyra ⁣⁣
  • 50g płynne białka jaj @farmabialka.pl
  • 10g waniliowej odżywki białkowej (zamiennie aromat + więcej słodzidła)⁣⁣
  • 10g żelatyny / agar⁣⁣
  • 5g kakao ⁣⁣
  • słodzidło wg uznania⁣⁣
  • 20g czekolady @redchocolatepl⁣⁣

➡️ twaróg, skyr, jogurt, i odżywkę blendujemy na gładką mase⁣⁣
➡️ dodajemy słodzidło i żelatynę rozpuszczoną w 50ml wrzątku ⁣⁣
➡️ odkładamy kilka łyżek i dodajemy kakao ⁣⁣
➡️ ciemną cześć przekładamy na dno tortownicy (16cm) i wkładamy na chwilkę do zamrażarki aż masa stężeje ⁣⁣
➡️ białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając ⁣⁣
➡️ gotową mase przekładamy na wierzch ⁣⁣
➡️ chłodzimy w lodowce min kilka godzin ⁣⁣
➡️ polewamy rozpuszczoną czekoladą ⁣⁣

PRZEPIS: oliwiaaaa.k

https://www.instagram.com/p/CHuYDOYFva5/