Składniki
Ciasto:
- 3 szt. jajka
- 1 szczypta sól
- 2 łyżki olej
- 6 łyżek mąka pszenna tortowa
- 1½ łyżki mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1½ łyżki kakao
- 6 łyżek cukier
Krem:
- 500 g mascarpone
- 330 ml śmietana 30% kremówka
- 200 g masa kajmakowa
- 80 g orzechy włoskie
- 80 g suszone daktyle bez pestek
Beza:
- 160 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 szkl. cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- orzechy włoskie do posypania
Dodatkowo:
- kawa do nasączenia
- domowe powidła
- kakao do posypania
Ciasto Dakłas z kremem kajmakowym
Ciasto Dakłas z kremem kajmakowym i bezą, stworzone przez niezwykle utalentowaną @slodkoslodka83, to prawdziwe cukiernicze arcydzieło 🥰😘😍. To połączenie smaków i tekstur z pewnością skradnie Wasze serca. Czy zgadzacie się z nami? 🤩
Składniki
Ciasto:
- 3 szt. jajka
- 1 szczypta sól
- 2 łyżki olej
- 6 łyżek mąka pszenna tortowa
- 1½ łyżki mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1½ łyżki kakao
- 6 łyżek cukier
Krem:
- 500 g mascarpone
- 330 ml śmietana 30% kremówka
- 200 g masa kajmakowa
- 80 g orzechy włoskie
- 80 g suszone daktyle bez pestek
Beza:
- 160 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 szkl. cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- orzechy włoskie do posypania
Dodatkowo:
- kawa do nasączenia
- domowe powidła
- kakao do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto, mieszając składniki i piecz w 170°C przez 30-40 minut.
- Ubij bezę z białek, cukru, soli, mąki ziemniaczanej i soku z cytryny. Piecz w 120°C przez około godzinę, posypując orzechami.
- Zrób krem, mieszając mascarpone, śmietanę, masę kajmakową, orzechy i daktyle.
- Złożenie ciasta: na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia nałóż czekoladowe ciasto, nasącz kawą, posmaruj powidłami, nałóż krem i wyrównaj. Przykryj bezą i delikatnie dociśnij.
- Chłodź w lodówce kilka godzin. Przed podaniem posyp kakao.
Notatki
Składniki (na blaszkę 24×28 cm)
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 593kcalWęglowodany: 28.2gBiałko: 9.5gTłuszcze: 50.2gBłonnik: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!