Składniki
- 1 szklanka płynne białko jaj
- 100 g masło
- 3/4 szklanki mąka
- 1/2 szklanki cukier
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka proszek do pieczenia
Ciasto czekoladowo-cynamonowe z białek
Przepis na mega smaczne i proste w przygotowaniu ciasto domowej roboty przyda się w każdym domu ❤️ Od samego patrzenia robimy się głodni 😍
Składniki
- 1 szklanka płynne białko jaj
- 100 g masło
- 3/4 szklanki mąka
- 1/2 szklanki cukier
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- W osobnej misce ucieramy 100 g masła wraz z połową szklanki cukru.
- Dodajemy przesiane 3/4 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao oraz łyżeczkę cynamonu i miksujemy.
- Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
- Do keksówki posmarowanej masłem i lekko podsypanej bułką tartą wylewamy naszą masę.
- Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 45 minut - do tzw. suchego patyczka.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 89.7kcalWęglowodany: 15.8gBiałko: 3.7gTłuszcze: 1.6gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!