Przepis od: @zsercemnatalerzu
9

Składniki

Biszkopt czekoladowy: (36cmx24cm)

Krem czekoladowy:

Pianka:

Wierzch:

Ciasto czekoladowe z truskawkami

To genialne ciasto czekoladowe z soczystymi truskawkami totalnie zawróciło nam w głowach 😍 Idealne na każdą okazję ❤️
Przygotowanie: 1 hour 20 minutes
Pieczenie: 20 minutes
Czas całkowity: 1 hour 40 minutes
9

Składniki

Biszkopt czekoladowy: (36cmx24cm)

Krem czekoladowy:

Pianka:

Wierzch:

Sposób przygotowania

Biszkopt:

  • Do miseczki przesiać obie mąki i kakao oraz proszek.
  • Następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  • W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę.
  • Po chwili zacząć dodawać po łyżce cukru.
  • Na koniec dodać ocet.
  • Następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtka, po czym miksować krótko do połączenia składników.
  • W 3-4 porcjach dodawać suche składniki i delikatnie mieszać szpatułką.
  • Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w nagrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
  • Upiec drugi taki sam biszkopt.

Krem czekoladowy:

  • Odlać ¾ szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie.
  • Resztę zagotować z cukrem.
  • Gdy mieszanka zacznie wrzeć, dodać masę budyniową i mieszać delikatnie montewką.
  • Jeżeli pojawią się grudki, zdjąć z ognia i mieszać delikatnie, aż się rozpuszczą.
  • Następnie umieścić garnek z powrotem na palnik i gotować do momentu powstania pęcherzyków.
  • Ciągle mieszać, po czym przełożyć do głębokiego talerza i przykryć folią spożywczą.
  • Tłuszcz ubić na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • Na końcu dodać startą czekoladę i wymieszać.
  • Na biszkopt wyłożyć krem i przykryć drugim arkuszem ciasta.

Pianka:

  • Białka ubić na sztywno.
  • Po chwili dodać partiami cukier.
  • Na końcu dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w jednej niepełnej szklance wody.
  • Tak przygotowaną mieszankę wyłożyć na biszkopt.

Wierzch:

  • Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody.
  • Do zimnej mieszanki dodać pokrojone na pół lub ćwiartki truskawki.
  • Tak powstały miks przelać na piankę, po czym schłodzić.
  • Udanych wypieków!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 328.1kcalWęglowodany: 68gBiałko: 5.3gTłuszcze: 2.9gBłonnik: 4.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.