Składniki
Biszkopt czekoladowy: (36cmx24cm)
Krem czekoladowy:
Pianka:
- 90 ml płynne białko jaj
- 5 łyżek cukier puder
- 1 szt. galaretka przezroczysta
Ciasto czekoladowe z truskawkami
To genialne ciasto czekoladowe z soczystymi truskawkami totalnie zawróciło nam w głowach 😍 Idealne na każdą okazję ❤️
Składniki
Biszkopt czekoladowy: (36cmx24cm)
Krem czekoladowy:
Pianka:
- 90 ml płynne białko jaj
- 5 łyżek cukier puder
- 1 szt. galaretka przezroczysta
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- Do miseczki przesiać obie mąki i kakao oraz proszek.
- Następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę.
- Po chwili zacząć dodawać po łyżce cukru.
- Na koniec dodać ocet.
- Następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtka, po czym miksować krótko do połączenia składników.
- W 3-4 porcjach dodawać suche składniki i delikatnie mieszać szpatułką.
- Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w nagrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
- Upiec drugi taki sam biszkopt.
Krem czekoladowy:
- Odlać ¾ szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie.
- Resztę zagotować z cukrem.
- Gdy mieszanka zacznie wrzeć, dodać masę budyniową i mieszać delikatnie montewką.
- Jeżeli pojawią się grudki, zdjąć z ognia i mieszać delikatnie, aż się rozpuszczą.
- Następnie umieścić garnek z powrotem na palnik i gotować do momentu powstania pęcherzyków.
- Ciągle mieszać, po czym przełożyć do głębokiego talerza i przykryć folią spożywczą.
- Tłuszcz ubić na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
- Na końcu dodać startą czekoladę i wymieszać.
- Na biszkopt wyłożyć krem i przykryć drugim arkuszem ciasta.
Pianka:
- Białka ubić na sztywno.
- Po chwili dodać partiami cukier.
- Na końcu dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w jednej niepełnej szklance wody.
- Tak przygotowaną mieszankę wyłożyć na biszkopt.
Wierzch:
- Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody.
- Do zimnej mieszanki dodać pokrojone na pół lub ćwiartki truskawki.
- Tak powstały miks przelać na piankę, po czym schłodzić.
- Udanych wypieków!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 328.1kcalWęglowodany: 68gBiałko: 5.3gTłuszcze: 2.9gBłonnik: 4.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!