Składniki
Biszkopt :
- 30 g mąka
- 10 g budyń waniliowy
- 10 g odżywka białkowa waniliowa (zamiennie budyń + słodzidło)
- 85 g płynne białko jaj
- 35 ml mleko u mnie 0.5%
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Masa :
- 150 g skyr waniliowy
- 300 g jogurt naturalny
- 10 g odżywka białkowa waniliowa (zamiennie aromat + więcej slodzidła)
- 50 g truskawki
- 10 g żelatyna
- 35 g płynne białko jaj
- slodzidlo wg uznania
Ciasto a'la miślubiś wailiowo-truskawkowy
To fenomenalne ciasto łączy w sobie fantastyczny smak wanilii i truskawek 🍰🍓 Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie 🥰
Składniki
Biszkopt :
- 30 g mąka
- 10 g budyń waniliowy
- 10 g odżywka białkowa waniliowa (zamiennie budyń + słodzidło)
- 85 g płynne białko jaj
- 35 ml mleko u mnie 0.5%
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Masa :
- 150 g skyr waniliowy
- 300 g jogurt naturalny
- 10 g odżywka białkowa waniliowa (zamiennie aromat + więcej slodzidła)
- 50 g truskawki
- 10 g żelatyna
- 35 g płynne białko jaj
- slodzidlo wg uznania
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy mąkę, odżywkę, budyń, słodzidło i proszek do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
- Tortownicę (u mnie 16 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka wcześniej przygotowaną masą.
- Biszkopt pieczemy ok. 30 minut.
Masa:
- Skyr mieszany z jogurtem naturalnym. Następnie dodajemy słodzidło.
- Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i dodajemy do masy.
- Białko jaja ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do pozostałych składników.
- Powstałą mieszankę dzielimy na dwie części.
- Do pierwszej dodajemy odżywkę białką, zaś do drugiej zblendowane wcześniej truskawki.
- Biszkopt kroimy na pół, po czym przekładamy kremami.
- Całość chłodzimy minimum przez 4 godziny w lodówce.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 102.3kcalWęglowodany: 11.4gBiałko: 9gTłuszcze: 2.2gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!