Składniki
- 15 g budyń czekoladowy
- 150 ml woda
- 150 g skyr waniliowy
- 80 g twaróg z wiaderka
- 150 g jogurt naturalny
- 5 g kakao
- 10 g żelatyna
- 70 g płynne białko jaj
- 10 g masło orzechowe
- 10 g orzechy laskowe
- 20 g czekolada
- 35 g biszkopty
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Ciasto a'la DUPLO
Z tym mega prostym przepisem przygotujesz genialny deser na zimno, który nawiązuje do kultowego Duplo ❤️
Składniki
- 15 g budyń czekoladowy
- 150 ml woda
- 150 g skyr waniliowy
- 80 g twaróg z wiaderka
- 150 g jogurt naturalny
- 5 g kakao
- 10 g żelatyna
- 70 g płynne białko jaj
- 10 g masło orzechowe
- 10 g orzechy laskowe
- 20 g czekolada
- 35 g biszkopty
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Budyń gotujemy na wodzie.
- Po ostygnięciu dodajemy skyr, twaróg, kakao i słodzidło.
- Całość blendujemy na gładką masę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzątku, po czym wlewamy do masy.
- Następnie dodajemy posiekane orzeszki.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Dno formy (16 cm) wykładamy biszkoptami.
- W dalszej kolejności dodajemy wcześniej przygotowaną masę.
- Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki do schłodzenia minimum na 4 godziny.
- Całość przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 103.8kcalWęglowodany: 8.8gBiałko: 7gTłuszcze: 4.9gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!