Składniki
- 250 g półtłusty twaróg
- 3 łyżki cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (można zamienić na zwykły cukier + cukier wanilinowy do smaku)
- 60 g płynne białko jaj
- 1 szt. ciasto francuskie
- cukier do posypania ciasteczek
- płynne białko jaj do posmarowania ciasteczek
Ciasteczka ze słodkim twarożkiem
Przepis od @slodkieokruszki na ciasteczka ze słodkim twarożkiem to doskonała propozycja na szybką i smaczną przekąskę. Delikatne ciasto francuskie w połączeniu ze słodkim twarożkiem to gwarancja niebiańskiego smaku. Idealne na deser, do kawy czy jako słodka przekąska w ciągu dnia.
Składniki
- 250 g półtłusty twaróg
- 3 łyżki cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (można zamienić na zwykły cukier + cukier wanilinowy do smaku)
- 60 g płynne białko jaj
- 1 szt. ciasto francuskie
- cukier do posypania ciasteczek
- płynne białko jaj do posmarowania ciasteczek
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie kroimy na duże prostokąty
- Na górze każdego prostokąta robimy 4 przecięcia
- Twaróg mieszamy z cukrem i białkiem
- Na każdy prostokąt nakładamy nasz słodki twarożek
- Składamy prostokąty, tak aby przykryć nasze nadzienie częścią z nacięciami
- Dociskamy brzegi ciasteczek palcami, a następnie widelcem tworząc charakterystyczne wzorki
- Ciasteczka na koniec smarujemy białkiem i posypujemy cukrem
- Pieczemy do ładnego zarumienienia (około 20-25 minut) w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny, obserwujemy ciasteczka. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 312.9kcalWęglowodany: 24.4gBiałko: 9.9gTłuszcze: 19.5gBłonnik: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!