Składniki
Ciastka
- 320 g mąka pszenna tortowa
- 150 g masło (rozpuszczone i wystudzone)
- 80 g cukier puder
- 2 szt. jajko
- 1/3 łyżeczki aromat (np. waniliowy)
Lukier:
- 32 g płynne białko jaj
- 166 g cukier puder
- 10 g sok z cytryny
Ciasteczka kruche z lukrem
Na niedzielny deser proponujemy genialnie ciasteczka kruche z domowej roboty lukrem, przepis od fenomenalnej @chmurawkuchni.
Składniki
Ciastka
- 320 g mąka pszenna tortowa
- 150 g masło (rozpuszczone i wystudzone)
- 80 g cukier puder
- 2 szt. jajko
- 1/3 łyżeczki aromat (np. waniliowy)
Lukier:
- 32 g płynne białko jaj
- 166 g cukier puder
- 10 g sok z cytryny
Sposób przygotowania
- W misce umieść mąkę, cukier puder, dodaj masło i jajko
- dodaj aromat
- Wyrabiaj dłońmi lub mikserem
- Uformuj kulę, owiń folią i umieść w lodówce na dwie godziny lub w zamrażarce na jedną godzinę
- Nagrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza (góra/dół) lub 175 stopni Celsjusza (termoobieg)
- Rozwałkuj ciasto na placek 3 mm, wycinaj ciasteczka
- Układaj na blasze z papierem do pieczenia
- Piecz około 14 minut do zarumienienia
- Ostudź.
Lukier
- Białka ubij z cukrem pudrem na najniższych obrotach miksera około 10 minut
- Dodaj sok z cytryny, mieszaj do połączenia
- Ozdabiaj ciasteczka lukrem
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 85.3kcalWęglowodany: 33.3gBiałko: 2.8gTłuszcze: 0.6gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!