Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier lub 1/2 szkl. erytrytol
- 60 g masło
- 4 łyżki mleko
- 100 g wiórki kokosowe
- 100 g płatki owsiane
- 4 łyżeczki budyń waniliowy lub mąka ziemniaczana z olejkiem waniliowym
- 3 krople esencja waniliowa opcjonalnie
Ciasteczka kokosowo-owsiane na białkach
Czekają na Was mega smaczne ciasteczka kokosowo-owsiane na białkach, które są prawdziwym rajem dla podniebienia! 🍪🥰😀 Ten wspaniały przepis został przygotowany przez @paulinaf_smakuje, zapewniając idealną słodką przekąskę do kawy. 😘🥰😍
Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier lub 1/2 szkl. erytrytol
- 60 g masło
- 4 łyżki mleko
- 100 g wiórki kokosowe
- 100 g płatki owsiane
- 4 łyżeczki budyń waniliowy lub mąka ziemniaczana z olejkiem waniliowym
- 3 krople esencja waniliowa opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Roztop masło z mlekiem i większą połową cukru (lub erytrytolu).
- Dodaj kokos, mieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Na suchej patelni praż płatki owsiane, następnie odstaw do ostygnięcia.
- Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru i ubijaj chwilę.
- Dodaj budyń (lub mąkę z olejkiem waniliowym) i mieszaj.
- Wprowadź do masy kokosową, mieszaj, następnie dodaj płatki owsiane i ponownie mieszaj.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładź ciasteczka, formując okrągłe kształty o średnicy 5-6 cm i grubości ok. 1 cm.
- Piecz w 180°C, korzystając z funkcji "góra-dół", przez 15-20 minut do złoto-brązowego koloru.
- Podawaj jako słodką przekąskę do kawy. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 187.3kcalWęglowodany: 33.9gBiałko: 4.3gTłuszcze: 4.7gBłonnik: 2.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!