Składniki
- 100 g masło
- 1 szkl. słodzidło (u mnie erytrol)
- 365 g mąka owsiana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki jogurt grecki
- 1 szczypta sól
- kilka lasek rabarbar
- 1/2 szkl. erytrol
- 160 g płynne białko jaj
- 1 szkl. erytrytol
- 1 szczypta sól
- migdały w płatkach
Ciacho z Rabarbarem
Na dzisiejszy deser przygotujcie genialne ciacho z rabarbarem z przepisu fenomenalnej @ruda_paskuda1984 🥰😘😍. Będzie hitem w każdym domu ❤❤❤
Składniki
- 100 g masło
- 1 szkl. słodzidło (u mnie erytrol)
- 365 g mąka owsiana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki jogurt grecki
- 1 szczypta sól
- kilka lasek rabarbar
- 1/2 szkl. erytrol
- 160 g płynne białko jaj
- 1 szkl. erytrytol
- 1 szczypta sól
- migdały w płatkach
Sposób przygotowania
Spód
- Wszytko razem zagnieść w kulkę
- Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut
- Nadzienie rabarbarowe: z rabarbaru odciąć końcówki, umyć, pokroić ukośnie w plastry średniej grubości
- Zasypać erytrolem i odstawić na później
Pianka białkowa:
- Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, ubijamy
- Jak już piana będzie sztywna, wciąż miksując dodajemy partiami erytrol, aż do jego całkowitego wyczerpania
- Odstawiamy
- Blaszkę natłuszczamy margaryną, ciasto wyciągamy z zamrażalnika
- Ścieramy ciasto na tarce o dużych oczkach i ugniatamy na blaszce
- U mnie boki też wyłożyłam ciastem, ale nie jest to konieczne
- Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza na 20 minut do podpieczenia
- Wyjmujemy ciasto, wysypujemy na wierzch nasz rabarbar
- Następnie wykładamy naszą piankę z białek
- Posypujemy migdałami i ponownie wkładamy do piekarnika
- Tym razem na 35-40 minut
- Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza
- Po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
- Smacznego i samych serdeczności na dzisiaj!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 164.5kcalWęglowodany: 83.9gBiałko: 7.4gTłuszcze: 3.9gBłonnik: 2.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!