Składniki
- 300 g buraki ugotowane
- 4 szt. jajko
- 90 g płynne białko jaj
- 50 g mąka ryżowa
- 30 g kakao
- 120 g erytrytol
- 10 g proszek do pieczenia
- 5 g cynamon
- 2 g imbir mielony
- 100 g borówki
Pianka orzechowa:
- 300 g serek wiejski lekki
- 300 g serek Bieluch
- 50 g jogurt naturalny
- 65 g masło orzechowe
- 80 g erytrytol
- 10 g żelatyna rozpuszczona w 50ml wrzątku
Ciacho czekoladowe z orzechową pianką
Przepis od @buduj_od_kuchni na ciacho czekoladowe z orzechową pianką to prawdziwe arcydzieło kulinarnego mistrzostwa. Delikatny biszkopt czekoladowy połączony z orzechową pianką stworzy niezapomniany deser, który zachwyci każdego smakosza. Idealny na specjalne okazje oraz jako słodkie zakończenie niedzielnego obiadu.
Składniki
- 300 g buraki ugotowane
- 4 szt. jajko
- 90 g płynne białko jaj
- 50 g mąka ryżowa
- 30 g kakao
- 120 g erytrytol
- 10 g proszek do pieczenia
- 5 g cynamon
- 2 g imbir mielony
- 100 g borówki
Pianka orzechowa:
- 300 g serek wiejski lekki
- 300 g serek Bieluch
- 50 g jogurt naturalny
- 65 g masło orzechowe
- 80 g erytrytol
- 10 g żelatyna rozpuszczona w 50ml wrzątku
Sposób przygotowania
- Buraki zetrzyj na wiórki i dodaj słodzik, jajka oraz płynne białka. Zblenduj.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Dodaj sypkie składniki do masy i wymieszaj.
- Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładaj borówki na wierzchu. Piecz przez 30-35 minut, następnie ostudź.
- Zblenduj składniki na piankę orzechową, oprócz żelatyny. Następnie, ostudzoną żelatynę powoli wlewaj do masy, ciągle mieszając.
- Krem wylej na biszkopt. Udekoruj daktylemi suszonymi i orzechami włoskimi. Schłódź w lodówce przed podaniem. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 155.1kcalWęglowodany: 34.6gBiałko: 11.6gTłuszcze: 6.7gBłonnik: 2.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!