Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 160 g płynne białko jaj
- 60 g cukier trzcinowy drobny lub erytrytol
- 1 szczypta sól
- 150 g gorzka czekolada
- 30 g masło olej kokosowy
- 30 ml espresso
- 30 g mąka migdałowa
- 30 g mąka kokosowa
Masa serowa:
- 300 g twaróg śmietankowy
- 1 szt. jajko
- 30 g cukier puder puder z erytrytolu
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
- 150 g wiśnie z zalewy odsączone lub świeże maliny
Ciacho czekoladowe z masą serową
Kolejny genialny przepis na domowe ciacho od niesamowitej @cosslodkiego zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem 😘🥰❤. Obok takich piękności nie można przejść obojętnie 😍😍😍.
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 160 g płynne białko jaj
- 60 g cukier trzcinowy drobny lub erytrytol
- 1 szczypta sól
- 150 g gorzka czekolada
- 30 g masło olej kokosowy
- 30 ml espresso
- 30 g mąka migdałowa
- 30 g mąka kokosowa
Masa serowa:
- 300 g twaróg śmietankowy
- 1 szt. jajko
- 30 g cukier puder puder z erytrytolu
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
- 150 g wiśnie z zalewy odsączone lub świeże maliny
Sposób przygotowania
- Czekoladę z masłem i espresso rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo cukier i ucieramy do całkowitego rozpuszczenia
- Twaróg łączymy z jajkiem, cukrem oraz wanilią
- Do czekolady dodajemy białka, delikatnie mieszamy
- Przesiewamy mąki, mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem
- Twaróg przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzch ciasta w dowolny sposób
- Wykładamy też owoce
- Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 35-40 minut (będzie lekko się trzęsło, ale będzie ścięte)
- Studzimy w foremce. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki i gotowe
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 2616kcalWęglowodany: 204.2gBiałko: 59.3gTłuszcze: 188.5gBłonnik: 30.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!