Przepis od: @slodka.sliwka

Chrupiąca prażynka a'la słynne płatki palette fellutine

Ta genialna prażynka skradnie serce nawet największego twardziela ❤️ Wystarczy jeden kęs 🥰 Po prostu palce lizać 😘
Przygotowanie: 8 minutes
Pieczenie:: 12 minutes
Czas całkowity: 20 minutes

Sposób przygotowania

  • Najpierw rozpuszczamy masło na najmniejszym palniku i wstawiamy do lodówki na około 5 minut, aby je ostudzić.
  • Gdy masło już ostygnie, łączymy wszystkie składniki w misce i miksujemy na najmniejszych obrotach mikserem ręcznym. Można wymieszać też szpatułką, ale ja wolę robić to za pomocą miksera.
  • Ustawiamy piekarnik na temperaturę 165 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".
  • Na blaszce do pieczenia robimy w kątach 4 kleksy i przyklejamy papier do pieczenia.
  • Następnie za pomocą szpatułki rozprowadzamy po całej blaszce bardzo cienko.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut, po 10 minutach sprawdź kolor, pieczemy na jasny złoty brąz.
  • Wyciągamy z piekarnika i wystudzoną prażynkę łamiemy na małe kawałeczki.
  • Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Z podanych proporcji wyszło mi 80 g prażynki.
  • Prażynka jest tak pyszna, że można chrupać ją samą 😀 Można również użyć ich do posypania deserów lub do tortu - łącząc z owocami liofilizowanymi, orzechami i czekoladą 😋

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 168.1kcalWęglowodany: 64gBiałko: 8.5gTłuszcze: 1.5gBłonnik: 0.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.