Składniki
- 35 g płynne białko jaj
- 35 g cukier puder
- 35 g mąka pszenna
- 35 g masło
Chrupiąca prażynka a'la słynne płatki palette fellutine
Ta genialna prażynka skradnie serce nawet największego twardziela ❤️ Wystarczy jeden kęs 🥰 Po prostu palce lizać 😘
Składniki
- 35 g płynne białko jaj
- 35 g cukier puder
- 35 g mąka pszenna
- 35 g masło
Sposób przygotowania
- Najpierw rozpuszczamy masło na najmniejszym palniku i wstawiamy do lodówki na około 5 minut, aby je ostudzić.
- Gdy masło już ostygnie, łączymy wszystkie składniki w misce i miksujemy na najmniejszych obrotach mikserem ręcznym. Można wymieszać też szpatułką, ale ja wolę robić to za pomocą miksera.
- Ustawiamy piekarnik na temperaturę 165 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".
- Na blaszce do pieczenia robimy w kątach 4 kleksy i przyklejamy papier do pieczenia.
- Następnie za pomocą szpatułki rozprowadzamy po całej blaszce bardzo cienko.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut, po 10 minutach sprawdź kolor, pieczemy na jasny złoty brąz.
- Wyciągamy z piekarnika i wystudzoną prażynkę łamiemy na małe kawałeczki.
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Z podanych proporcji wyszło mi 80 g prażynki.
- Prażynka jest tak pyszna, że można chrupać ją samą 😀 Można również użyć ich do posypania deserów lub do tortu - łącząc z owocami liofilizowanymi, orzechami i czekoladą 😋
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 168.1kcalWęglowodany: 64gBiałko: 8.5gTłuszcze: 1.5gBłonnik: 0.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!