Składniki
Beza:
- 210 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem
- 330 ml śmietana 30%
- 150 g serek waniliowy
- śmietan-fix opcjonalnie
Dodatki:
- owoce dowolne, do dekoracji
Chrupiąca beza z kremem i świeżymi owocami
Takiemu deserowi nie odmówi nawet największy niejadek 🥰 Same pyszności przez duże P 🍰
Składniki
Beza:
- 210 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem
- 330 ml śmietana 30%
- 150 g serek waniliowy
- śmietan-fix opcjonalnie
Dodatki:
- owoce dowolne, do dekoracji
Sposób przygotowania
Białka:
- Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
- Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
- Piekarnik nastaw na 175 stopni Celsjusza, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut.
- Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
- Śmietankę ubić, ja dodaję śmietan-fix, aby była dobrze ubita.
- Delikatnie dodawaj serek waniliowy, mieszaj łyżką.
- Krem nakładaj na ostudzoną bezę.
- Na koniec udekoruj owocami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 276.5kcalWęglowodany: 31.7gBiałko: 4.4gTłuszcze: 15.9gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!