Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 ml śmietana 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
Chrupiąca beza PAVLOVA domowej roboty
Przepyszna beza Pavlova to gotowa receptura na deser na każdą okazję! Z tym przepisem przygotujecie ją jeszcze dziś 😍
Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 ml śmietana 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania
Beza:
- Białka z odrobiną soli ubij na pół sztywno na wysokich obrotach.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 140 stopni Celsjusza.
- Następnie powoli po 1 łyżce dodawaj cukier, ubijając na średnich obrotach.
- Powinno zająć Ci to ok. 25 minut.
- Na koniec dodaj mączkę oraz sok z cytryny, po czym wymieszaj łyżką.
- Na papierze zrób okrąg o średnicy 22 cm i wyłóż ubite białka, formując ładną bezę.
- Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 90 stopni Celsjusza i piecz przez 3 godziny.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę w uchylonym piekarniku przez całą noc lub na kilka godzin.
Krem:
- Schłodzoną śmietankę ubij na pół sztywno.
- Następnie dodaj 2 łyżki cukru pudru.
- Na koniec dodawaj po łyżce mascarpone, ciągle miksując.
- Krem wyłóż na bezę i udekoruj owocami oraz miętą.
- Smacznego❗️
- Białka w butelce od @farmabialka.pl to świetne rozwiązanie, bo nie marnujemy żółtek. Są to pasteryzowane białka bez dodatków i bez konserwantów. Po otwarciu przechowujemy w lodówce do 7 dni. Dla mnie to świetne rozwiązanie. 👌👌
Wartości odżywcze (na porcję)
Calories: 362.2kcalWęglowodany: 29.7gProtein: 5.5gTłuszcze: 25.5gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!