Składniki
Chałka:
- 50 g cukier
- 80 g masło miękkie
- 100 ml mleko ciepłe
- 4 łyżki płynne białko jaj
- 300 g mąka pszenna jasna
- 2 łyżeczki drożdże suszone
Kruszonka:
- 100 g masło zimne
- 100 g cukier
- 160 g mąka pszenna
Chałka Wielkanocna
Niesamowita @bl0ndpanidomu podzieliła się genialnym pomysłem na domowej roboty chałkę 😘🥰😍. Takiego wypieku nie może zabraknąć na wielkanocnym stole 🐰🌿🐣.
Składniki
Chałka:
- 50 g cukier
- 80 g masło miękkie
- 100 ml mleko ciepłe
- 4 łyżki płynne białko jaj
- 300 g mąka pszenna jasna
- 2 łyżeczki drożdże suszone
Kruszonka:
- 100 g masło zimne
- 100 g cukier
- 160 g mąka pszenna
Sposób przygotowania
- Mąkę, drożdże, cukier i mleko przekładamy do miski
- Wszystko wyrabiamy mikserem
- Kiedy masa będzie trochę połączona, dodajemy masło i białka
- Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut
- Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1.5 godziny
- Po tym czasie nasze wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilę delikatnie wyrabiamy
- Dzielimy na 2 części, które ponownie dzielimy na 3 części
- Rolujemy je dłońmi w wałeczki o długości ok. 25-30 cm
- Nasze wałeczki zlepiamy od góry i pleciemy jak warkocz, zlepiamy końcówki, które później zwijamy do środka i podwijamy jeden pod drugi, by powstała kula
- To samo robimy z drugą porcją ciasta
- Składniki na kruszonkę łączymy i wyrabiamy palcami
- Chałkę piekłam przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smacznego!.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 2280.5kcalWęglowodany: 478.9gBiałko: 58gTłuszcze: 14.4gBłonnik: 12.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!