Przepis od: @bl0ndpanidomu
1

Składniki

Chałka:

Kruszonka:

Chałka Wielkanocna

Niesamowita @bl0ndpanidomu podzieliła się genialnym pomysłem na domowej roboty chałkę 😘🥰😍. Takiego wypieku nie może zabraknąć na wielkanocnym stole 🐰🌿🐣.
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 40 minutes
1

Składniki

Chałka:

Kruszonka:

Sposób przygotowania

  • Mąkę, drożdże, cukier i mleko przekładamy do miski
  • Wszystko wyrabiamy mikserem
  • Kiedy masa będzie trochę połączona, dodajemy masło i białka
  • Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut
  • Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1.5 godziny
  • Po tym czasie nasze wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilę delikatnie wyrabiamy
  • Dzielimy na 2 części, które ponownie dzielimy na 3 części
  • Rolujemy je dłońmi w wałeczki o długości ok. 25-30 cm
  • Nasze wałeczki zlepiamy od góry i pleciemy jak warkocz, zlepiamy końcówki, które później zwijamy do środka i podwijamy jeden pod drugi, by powstała kula
  • To samo robimy z drugą porcją ciasta
  • Składniki na kruszonkę łączymy i wyrabiamy palcami
  • Chałkę piekłam przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smacznego!.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 2280.5kcalWęglowodany: 478.9gBiałko: 58gTłuszcze: 14.4gBłonnik: 12.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.