Chałka drożdżowa orkiszowa
Ta przepyszna chałka drożdżowa domowej roboty w połączeniu z fenomenalnym dżemem i świeżymi owocami - to genialne trio, któremu nie sposób powiedzieć nie 😍
Sposób przygotowania
- Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i 10 g (2 łyżeczki cukru).
- Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
- Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło, olej, białka jaj i 140 g cukru/erytrytolu.
- Całość zagniatamy przez 10 minut.
- Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
- Z każdej części tworzymy trzy wałki.
- Pleciemy warkocz, smarujemy mlekiem, a na koniec posypujemy kruszonką.
- Tak przygotowaną chałkę pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Do przygotowania wypieku wykorzystujemy program "góra-dół" z termoobiegiem.
- Gotowe chałki podajemy z ulubioną konfiturą i owocami. W moim przypadku dodatek stanowi dżem z mango, moreli i pomarańczy, borówki oraz świeża mięta.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze
Kalorie: 2328.1kcalWęglowodany: 328gBiałko: 56.7gTłuszcze: 88.3gBłonnik: 18.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!