Przepis od: @zesmakiemnaty
2

Składniki

Ciasto drożdżowe:

Dodatki:

Chałka drożdżowa orkiszowa

Ta przepyszna chałka drożdżowa domowej roboty w połączeniu z fenomenalnym dżemem i świeżymi owocami - to genialne trio, któremu nie sposób powiedzieć nie 😍
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 30 min.
Czas całkowity: 1 godzina
2

Składniki

Ciasto drożdżowe:

Dodatki:

Sposób przygotowania

  • Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i 10 g (2 łyżeczki cukru).
  • Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
  • Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło, olej, białka jaj i 140 g cukru/erytrytolu.
  • Całość zagniatamy przez 10 minut.
  • Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
  • Z każdej części tworzymy trzy wałki.
  • Pleciemy warkocz, smarujemy mlekiem, a na koniec posypujemy kruszonką.
  • Tak przygotowaną chałkę pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  • Do przygotowania wypieku wykorzystujemy program "góra-dół" z termoobiegiem.
  • Gotowe chałki podajemy z ulubioną konfiturą i owocami. W moim przypadku dodatek stanowi dżem z mango, moreli i pomarańczy, borówki oraz świeża mięta.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 2328.1kcalWęglowodany: 328gBiałko: 56.7gTłuszcze: 88.3gBłonnik: 18.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.