Składniki
Ciasto
- 475 g mąka pszenna
- 20 g drożdże świeże
- 60 g płynne białko jaj
- 150 ml woda
- 50 ml mleko
- 50 ml olej
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka cukier
Farsz
- 250 g pieczarki
- 75 g salami
- 60 g żółty ser
- 60 g mozzarella
- 1/2 łyżeczki papryka w proszku
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Masło ziołowe
Dodatki
- sezam lub mak
- 1 łyżka płynne białko jaj
Bułeczki z masłem ziołowym, szynką i pieczarkami
Zapraszam do wypróbowania przepisu na wyjątkowe bułeczki, które łączą w sobie delikatność masła ziołowego, aromat szynki oraz smak pieczarek. To propozycja od @smakizmojegodomu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub jako przekąska.
Składniki
Ciasto
- 475 g mąka pszenna
- 20 g drożdże świeże
- 60 g płynne białko jaj
- 150 ml woda
- 50 ml mleko
- 50 ml olej
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka cukier
Farsz
- 250 g pieczarki
- 75 g salami
- 60 g żółty ser
- 60 g mozzarella
- 1/2 łyżeczki papryka w proszku
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Masło ziołowe
Dodatki
- sezam lub mak
- 1 łyżka płynne białko jaj
Sposób przygotowania
- Przygotować ciasto, mieszając wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia.
- Dla farszu, podsmażyć pieczarki z salami, dodać sery i przyprawy, mieszając do połączenia składników.
- Masło ziołowe przygotować, mieszając masło z ziołami, czosnkiem i przyprawami.
- Rozwałkować ciasto, nakładać farsz i formować bułeczki.
- Smarować bułeczki masłem ziołowym, posypać sezamem lub makiem.
- Piec w piekarniku do zrumienienia.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 297.3kcalWęglowodany: 40.2gBiałko: 10.2gTłuszcze: 10.5gBłonnik: 1.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!