Budyń

Składniki:

na dwie porcje

  • 400ml mleka 1,5%
  • łyżeczka cukru wanilinowego lub laska wanilii
  • 2łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • 60g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 20g budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

  • Mleko podgrzewamy z łyżką słodzidła i cukrem wanilinowym.
  • W tym czasie ubijamy białko z pozostałym słodzidłem.
  • Kiedy mleko jest już bardzo ciepłe wykładamy łyżką ubite białko, czekamy aż chmurki się zetną i obróć je na drugą stronę, zagotuj i odstaw z palnika, wyciągnij chmurki do miseczki.
  • Mleko ponownie postaw na gazie i dodaj budyń rozprowadzony w odrobinie wody, zagotuj.
  • Gotowy deser przelej do talerzy, na wierzch połóż chmurki i udekoruj owocami lub czekoladą.

 

PRZEPIS: slodkigustawosz

https://www.instagram.com/p/CFRkz0RhYJY/?igshid=gn1wa9bn3w3v