Składniki
- 400 ml mleko 1.5%
- 1 łyżeczka cukier waniliowy (zamiennie laska wanilii)
- 2 łyżki ksylitol (zamiennie erytrol)
- 60 g płynne białko jaj
- 20 g budyń waniliowy
Budyń waniliowy domowej roboty
Czy w zaciszu własnego domu można przygotować smaczny budyń od podstaw? Jak najbardziej jest to możliwe ❤️ A najlepszym dowodem jest ten przepis 🥰
Składniki
- 400 ml mleko 1.5%
- 1 łyżeczka cukier waniliowy (zamiennie laska wanilii)
- 2 łyżki ksylitol (zamiennie erytrol)
- 60 g płynne białko jaj
- 20 g budyń waniliowy
Sposób przygotowania
- Mleko podgrzewamy z łyżką słodzidła i cukrem wanilinowym.
- W tym czasie ubijamy białko z pozostałym słodzidłem.
- Kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wykładamy łyżką ubite białko, czekamy aż chmurki się zetną.
- Dopiero wtedy odwracamy je na drugą stronę, zagotowujemy i odstawiamy z palnika.
- Następnie wkładamy chmurki do miseczki.
- Mleko ponownie stawiamy na gazie i dodajemy budyń rozprowadzony w odrobinie wody, zagotowujemy.
- Gotowy deser przelewamy do talerzy, na wierzch połóż chmurki i udekoruj owocami lub czekoladą.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 186.8kcalWęglowodany: 21.7gBiałko: 10.1gTłuszcze: 6.6gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!