Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 30 g płatki jaglane
- 30 g odżywka białkowa waniliowa
- 5 szt. słodziki
- 15 g budyń waniliowy
- 1 szczypta kurkuma
- 50 g skyr waniliowy bez laktozy
- 20 g groszek ptysiowy
- cukier puder do posypania
Budyń jaglany a'la karpatka
Odkryj przepis na wyjątkowo pyszny budyń jaglany a'la karpatka, inspirowany przez @fitarla.pl. Ten deser to doskonały wybór dla tych, którzy szukają słodkiego, ale zarazem odżywczego przysmaku.
Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 30 g płatki jaglane
- 30 g odżywka białkowa waniliowa
- 5 szt. słodziki
- 15 g budyń waniliowy
- 1 szczypta kurkuma
- 50 g skyr waniliowy bez laktozy
- 20 g groszek ptysiowy
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Zmielić płatki jaglane na mąkę, następnie wymieszać z odżywką białkową i słodzikami.
- Zalać mieszankę wodą i gotować aż do zgęstnienia.
- Dodać skyr i odrobinę wody, aby rozrzedzić, gotować do zgęstnienia.
- Wmieszać budyń rozpuszczony w wodzie, gotować do uzyskania gęstej konsystencji.
- Dodać kurkumę dla uzyskania żółtego koloru.
- Odstawić masę na bok.
- Ubić na sztywno białka jaj z odrobiną cukru pudru, połączyć z masą budyniową.
- Przelać do naczynia.
- Posypać groszkiem ptysiowym i cukrem pudrem przed podaniem.
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 180.8kcalWęglowodany: 25.3gBiałko: 20.4gTłuszcze: 2.3gBłonnik: 2.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!